Ministar Mitrović i direktor Zakonjšek o regionalnom povezivanju i projektima prometne infrastrukture u BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović tokom svoje radne posjete Republici Srbiji u sjedištu Prometne zajednice u Beogradu sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom kako bi razgovarali o regionalnom povezivanju i projektima prometne infrastrukture u BiH.

„Ekonomska razmjena trebala bi biti jedan od osnovnih parametara u bilateralnoj saradnji, ali za međunarodni prijevoz prilike trebaju biti jednake za sve tako da kvalitet i pouzdanost prijevoza budu na prvom mjestu. Izazovi su, prije svega, završetak Koridora Vc kroz BiH, uklanjanje uskih grla duž obale rijeke Save, modernizacija aerodroma i obnova i izgradnja infrastrukture na indikativnoj TEN-T mreži“ istakao je ministar Mitrović.

Oba sagovornika su naglasili jedinstvene/integrirane granične prijelaze kao konkretne korake kojima će se dodatno ojačati regionalna saradnja i koji će donijeti koristi za građane. Prometna zajednica aktivno podržava uspostavljanje jedinstvenih graničnih prijelaza kao najnapredniji primjer regionalne saradnje kojim će se skratiti vrijeme čekanja i olakšati putovanje.

„Sastanak je bio prilika da se sagleda napredak u infrastrukturnim projektima na Koridoru Vc – granični prijelaz Svilaj, most u Gradišci i ulaganja u željeznice. Također smo predstavili naše planove za povećanje sigurnosti pružnih prijelaza u regionu. Bosna i Hercegovina, kao jedan od regionalnih partnera koja aktivno učestvuje u radu Prometne zajednice, na dobrom je putu da sa svojim susjedima ispregovara i potpiše bilateralne sporazume za uspostavljanje jedinstvenih kontrola“ rekao je Zakonjšek.

Sagovornici su se složili da je deminiranje područja oko rijeke Save vodeći projekat sa snažnim regionalnim utjecajem te da će, kada ovaj proces bude završen, promet unutrašnjim plovnim putevima u ovom dijelu zapadnog Balkana biti značajno poboljšan. Ovaj projekat je dio ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan za koji je Prometna zajednica dala podršku svim akcijama potrebnim za njegovo provođenje.

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH
Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha
Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena