Ministar Mitrović na Ministarskom vijeću Prometne zajednice: Bolje povezivanje regiona sa Evropskom unijom

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je na Ministarskom vijeću Prometne zajednice u Prištini na kojem se raspravljalo o proširenju Transevropske prometne mreže (TEN-T).

Ministar Mitrović je rekao kako je pred Bosnom i Hercegovinom poseban izazov budući da dijeli granicu sa Evropskom unijom u dužini od 1.000 kilometara.

„Moderna i efikasna prometna mreža je osnovni pokretač ekonomije svake zemlje, a naš je zadatak stalno razmišljati i predlagati nove načine kako bi se komunikacija među zemljama podigla na viši nivo. Prioritet Bosne i Hercegovine je željezničko povezivanje Luke Ploče u Republici Hrvatskoj sa Lukom Bar u Crnoj Gori te uspostavljanje budućeg željezničkog pravca Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, za šta su odgovarajuće studije opravdanosti provedene još 2009. godine. Dakle, naša očekivanja idu u pravcu boljeg povezivanja regiona sa Evropskom unijom“, naglasio je ministar Mitrović.

Ministri prometa šest zemalja članica zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije i država članica EU koji su prisustvovali sastanku istakli su važnost regionalno koordiniranih projekata koji će pomoći prelasku na integriranu prometnu mrežu i boljem povezivanju regionalnog prometnog tržišta s EU.

Na Ministarskom vijeću predstavljeni su i planovi za samit o cestovnom prometu koji će u organizaciji Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u junu biti održan u Tirani.

JUNI 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste
U Sarajevu otvorena Ljetna škola Prometne zajednice U Sarajevu otvorena Ljetna škola Prometne zajednice
Ministar Mitrović sa ambasadorom Jukićem o saradnji BiH i Crne Gore Ministar Mitrović sa ambasadorom Jukićem o saradnji BiH i Crne Gore
Ministar Mitrović na Samitu o cestovnom prometu za zapadni Balkan 2022. Ministar Mitrović na Samitu o cestovnom prometu za zapadni Balkan 2022.