Ministar Mitrović na Ministarskom vijeću Prometne zajednice: Bolje povezivanje regiona sa Evropskom unijom

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je na Ministarskom vijeću Prometne zajednice u Prištini na kojem se raspravljalo o proširenju Transevropske prometne mreže (TEN-T).

Ministar Mitrović je rekao kako je pred Bosnom i Hercegovinom poseban izazov budući da dijeli granicu sa Evropskom unijom u dužini od 1.000 kilometara.

„Moderna i efikasna prometna mreža je osnovni pokretač ekonomije svake zemlje, a naš je zadatak stalno razmišljati i predlagati nove načine kako bi se komunikacija među zemljama podigla na viši nivo. Prioritet Bosne i Hercegovine je željezničko povezivanje Luke Ploče u Republici Hrvatskoj sa Lukom Bar u Crnoj Gori te uspostavljanje budućeg željezničkog pravca Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, za šta su odgovarajuće studije opravdanosti provedene još 2009. godine. Dakle, naša očekivanja idu u pravcu boljeg povezivanja regiona sa Evropskom unijom“, naglasio je ministar Mitrović.

Ministri prometa šest zemalja članica zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije i država članica EU koji su prisustvovali sastanku istakli su važnost regionalno koordiniranih projekata koji će pomoći prelasku na integriranu prometnu mrežu i boljem povezivanju regionalnog prometnog tržišta s EU.

Na Ministarskom vijeću predstavljeni su i planovi za samit o cestovnom prometu koji će u organizaciji Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u junu biti održan u Tirani.

MART 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije
Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu
Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH
Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije