Ministar Mitrović otvorio Treći socijalni forum o pitanjima u cestovnom prometu

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović otvorio je u Sarajevu 3. socijalni forum „Rješavanje socijalnih pitanja u cestovnom prometu“ koji organizira Stalni sekretarijat Prometne zajednice.

Ministar Mitrović je naglasio svoje zadovoljstvo što je Forum organiziran upravo u Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će to biti slučaj i sa nizom drugih aktivnosti i događaja koje Ministarstvo provodi u saradnji sa Prometnom zajednicom. Dodao je kako je dijalog o socijalnim pitanjima u prometu od ključnog značaja za nesmetano obavljanje prometnih operacija, a zdrav prometni sektor pokretač ekonomije svake zemlje.

„Opći cilj koji smo postavili pred sebe je imati zadovoljne putnike, vozače i radnike u prometnom sektoru. U tom smislu je usklađivanje socijalnih odredbi koje su na snazi u zemljama zapadnog Balkana sa onima na snazi u Evropskoj uniji naš prioritet“, naglasio je ministar Mitrović.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek je istakao nužnost poboljšanja radnih uvjeta u cjelokupnom prometnom sektoru.

„U cestovnom prometu moramo se fokusirati na tri komplementarna cilja: osiguranje adekvatne socijalne zaštite radnicima, garantiranje fer konkurencije među prijevoznicima i poboljšanje sigurnosti na cestama. Postizanje ovih ciljeva privući će mlade muškarce i žene da se bave ovom profesijom, što je izuzetno značajno s obzirom na nedostatak kvalificirane radne snage koji sektor cestovnog prometa trpi“, istakao je direktor Zakonjšek.

Forum je okupio predstavnike regionalnih partnera zemalja zapadnog Balkana, članica Evropske unije i međunarodnih organizacija, a na njemu se očekuje razmjena iskustava i dobrih praksi te pronalazak najboljeg načina za provođenje socijalnih propisa u zakonodavstva zemalja zapadnog Balkana u oblasti cestovnog prometa.

JUNI 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Ministar Mitrović sa direktorima entitetskih preduzeća za autoceste
U Sarajevu otvorena Ljetna škola Prometne zajednice U Sarajevu otvorena Ljetna škola Prometne zajednice
Ministar Mitrović sa ambasadorom Jukićem o saradnji BiH i Crne Gore Ministar Mitrović sa ambasadorom Jukićem o saradnji BiH i Crne Gore
Ministar Mitrović na Samitu o cestovnom prometu za zapadni Balkan 2022. Ministar Mitrović na Samitu o cestovnom prometu za zapadni Balkan 2022.