Mitrović: Ubrzati izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Dušanom Topićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom.

Tema sastanka bila je realizacija projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd, odnosno rješavanje problema odabira dijela trase autoceste koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Ministar Mitrović je rekao kako je Zavod za planiranje, projektiranje i razvoj osmislio nekoliko varijanti trase te ponudio najbolje rješenje, ali da ga vlasti Brčko distrikta nisu prihvatile. Stoga su supervizor Scanlan i vlasti Distrikta tražili održavanje ovog sastanka sa predstavnicima Autoputeva RS i Autocesta FBiH kako bi se izvršila revizija svih ponuđenih rješenja.

Ministar Mitrović se osvrnuo i na do sada urađen posao i naglasio kako je državno ministarstvo svoj dio posla ispunilo, ali da se problemi javljaju na nižim nivoima vlasti. „Izbor trase autoceste kroz Brčko distrikt pripada Distriktu i on će donijeti konačnu odluku“, pojašnjava Mitrović te dodaje da u oba entiteta postoji zainteresiranost za finansiranje ovog dijela autoceste jer je cilj povezati Vukosavlje i Brčko s Bijeljinom i Račom, ali i s Tuzlom, Zavidovićima i Sarajevom.

Za početak iduće godine dogovoren je sastanak predstavnika entitetskih preduzeća za autoceste s gradonačelnikom Brčko distrikta kako bi se izabrala konačna trasa na navedenoj dionici.

 

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH
Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha