Ozvaničen završetak izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović prisustvovao je večeras u Gradišci svečanom obilježavanju zvaničnog kraja radova na izgradnji mosta preko rijeke Save, čija je procijenjena vrijednost 19,54 miliona eura.

Kako je istakao ministar Mitrović, most Gradiška je velik i ozbiljan projekat, čijim se otvaranjem šalje poruka prijateljstva prema Republici Hrvatskoj.

„Puštanjem u promet ovog mosta saobraćajno će se rasteretiti Gradiška te osigurati povezivanje BiH sa EU i zapadnim Balkanom, a što će omogućiti razvoj ovih krajeva, odnosno cijele BiH“, poručio je ministar Mitrović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima.

„Naš cilj je da budemo dio evropske prometne komunikacijske mreže kada je riječ o autocestama. I to činimo“, istakao je član Predsjedništva BiH Dodik.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Tomislav Mihotić rekao je da je za Hrvatsku važno otvaranje ovog mosta nakon otvaranja Pelješkog mosta.

„Otvaranje ovog mosta za nas je izuzetno zadovoljstvo jer donosi prosperitet i ekonomski razvoj i razmjenu. Nadamo se da će se ovim mostom ljudi povezivati i ekonomski sarađivati u obje zemlje. Sve ovo donosi nove vrijednosti u našoj saradnji“, naglasio je državni sekretar Mihotić.

Šef Sektora za kooperacije u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero rekao je da će most na Savi kod Gradiške omogućiti brojne prednosti ovdašnjim građanima, ekonomiji, ali i cijelom regionu i EU te dodao da EU odvaja velika sredstva za razvoj cesta radi zadovoljstva svih putnika u nastojanju da BiH ima moderne prometnice.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi RS-a, vršitelj dužnosti direktora JP Autoputevi RS Slobodan Stanarević, predstavnici EU u BiH i Hrvatskih cesta, kao i brojni građani.

Galerije slika

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Ministar Forto u posjeti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH
Dogovorena saradnja sa Hrvatskom u digitalnoj transformaciji Dogovorena saradnja sa Hrvatskom u digitalnoj transformaciji
Nakon 15 godina BiH usvojila Program sigurnosti za civilno zrakoplovstvo Nakon 15 godina BiH usvojila Program sigurnosti za civilno zrakoplovstvo
Zabrana prometa za vozila teža od 5 tona preko međudržavnog mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj Zabrana prometa za vozila teža od 5 tona preko međudržavnog mosta na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj