U Sarajevu otvorena Ljetna škola Prometne zajednice

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek otvorili su danas godišnju Ljetnu školu Prometne zajednice koja se održava u periodu od 21. do 24. juna u Sarajevu.

Otvaranju su prisustvovati i šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero i direktorica ReSPA-e Maja Handjiska Trendafilova.

Kako je ministar Mitrović istakao tokom svog obraćanja regionu u cjelini je potreban novi zamah kada je riječ o inovacijama i zato je veoma važno stalno unapređenje znanja službenika u administraciji i javnim preduzećima da bi bili u toku sa modernim dostignućima u svojoj oblasti.

„Prošle godine u fokusu su bile željeznice, ove godine cestovni promet. Poslije ove Ljetne škole sigurno ćemo imati novi zamajac u radu u oblasti cestovnog prometa. Želim svima na zapadnom Balkanu da više nijedna osoba ne strada na prijelazu puta preko željezničke pruge, čemu treba da posluži i kampanja koja kreće u okviru Prometne zajednice", rekao je Mitrović.

Na kraju svog izlaganja ministar Mitrović je naglasio da smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, izgradnja modernih saobraćajnica, razvoj novih prometnih modela za konačan cilj imaju podizanje kvaliteta života svih stanovnika.

Tokom trajanja Ljetne škole učesnici će se baviti pametnim i održivim cestama, kao i temama sigurnosti saobraćaja. Namjera Prometne zajednice je da pod ovom inicijativom okupi saobraćajne stručnjake iz Regionalnih partnera kako bi doprinijeli uvećanju njihovih vještina i znanja, a u cilju postizanja održivih, zelenijih i inovativnih sistema cestovnog saobraćaja.

Program je tematski strukturiran oko politike cestovnog saobraćaja, pristupanja EU, sigurnog, pametnog, inovativnog i održivog razvoja cesta. Učesnici će naučiti osnove zelene i digitalne tranzicije potrebne u cestovnom saobraćaju, inovacijama, razvoju TEN-T mreža, finansiranju projekata i sigurnosti na cestama.

Pored toga, Sekretarijat Prometne zajednice će zadnji dan Ljetne škole, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, organizovati studijsku posjetu projektima puteva na Koridoru 5c i Centrima za kontrolu saobraćaja.

SEPTEMBAR 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Sloboda govora je sada važnija nego ikada Sloboda govora je sada važnija nego ikada
Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH zbog poskupljenja registracije vozila Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH zbog poskupljenja registracije vozila
Moramo pojačati ulaganje u istraživanje i razvoj, za svaku uloženu KM vraćaju se 4 Moramo pojačati ulaganje u istraživanje i razvoj, za svaku uloženu KM vraćaju se 4
Kreće obnova mosta Brčko - Gunja Kreće obnova mosta Brčko - Gunja