Ministar Mitrović na Ministarskom vijeću Prometne zajednice: Bolje povezivanje regiona sa Evropskom unijom

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je na Ministarskom vijeću Prometne zajednice u Prištini na kojem se raspravljalo o proširenju Transevropske prometne mreže (TEN-T).

Ministar Mitrović je rekao kako je pred Bosnom i Hercegovinom poseban izazov budući da dijeli granicu sa Evropskom unijom u dužini od 1.000 kilometara.

„Moderna i efikasna prometna mreža je osnovni pokretač ekonomije svake zemlje, a naš je zadatak stalno razmišljati i predlagati nove načine kako bi se komunikacija među zemljama podigla na viši nivo. Prioritet Bosne i Hercegovine je željezničko povezivanje Luke Ploče u Republici Hrvatskoj sa Lukom Bar u Crnoj Gori te uspostavljanje budućeg željezničkog pravca Čapljina – Trebinje – Nikšić – Podgorica, za šta su odgovarajuće studije opravdanosti provedene još 2009. godine. Dakle, naša očekivanja idu u pravcu boljeg povezivanja regiona sa Evropskom unijom“, naglasio je ministar Mitrović.

Ministri prometa šest zemalja članica zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije i država članica EU koji su prisustvovali sastanku istakli su važnost regionalno koordiniranih projekata koji će pomoći prelasku na integriranu prometnu mrežu i boljem povezivanju regionalnog prometnog tržišta s EU.

Na Ministarskom vijeću predstavljeni su i planovi za samit o cestovnom prometu koji će u organizaciji Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u junu biti održan u Tirani.

SEPTEMBAR 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Sloboda govora je sada važnija nego ikada Sloboda govora je sada važnija nego ikada
Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH zbog poskupljenja registracije vozila Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH zbog poskupljenja registracije vozila
Moramo pojačati ulaganje u istraživanje i razvoj, za svaku uloženu KM vraćaju se 4 Moramo pojačati ulaganje u istraživanje i razvoj, za svaku uloženu KM vraćaju se 4
Kreće obnova mosta Brčko - Gunja Kreće obnova mosta Brčko - Gunja