Ministar Mitrović na Prvom željezničkom samitu zapadnog Balkana

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas u Beogradu na Prvom željezničkom samitu zapadnog Balkana i tom prilikom sa ministrima prometa potpisao deklaraciju „Posvećenost željeznici“.

Obraćajući se prisutnima, ministar Mitrović je izrazio svoje zadovoljstvo učešćem na ovom samitu te dodao da pametan i održiv promet u 21. vijeku podrazumijeva multimodalni pristup prijevozu robe i efikasan i ekonomičan prijevoz putnika, uz što manje štetnih posljedica po životnu sredinu, bez dodatnih administrativnih barijera.

„Zemlja u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina i region u razvoju kao što je zapadni Balkan ima tu sreću što se nalazi na evropskom kontinentu odmah uz granice EU i nesreću da ima relativno slabo razvijenu prometnu infrastrukturu koja ne može na adekvatan način odgovoriti potrebama vremena u kojem živimo. Razvoj moderne željezničke mreže je ekonomski izazov za sve nas, a moderni željeznički operateri, sa modernim i funkcionalnim lokomotivama i vagonima, koji koriste željezničku infrastrukturu u skladu sa ugovorom koji imaju sa upravljačem infrastrukture je zajednički cilj svih nas“, ističe ministar Mitrović.

Željeznički samit je održan u organizaciji Stalnog sekretarijata Prometne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek siguran je da će Prvi željeznički samit zapadnog Balkana odigrati ulogu pokretača i utjecati na pozitivne promjene u oblasti investicija u željeznički promet i reformu politika vezanih za željeznicu, a što će dovesti do toga da željeznički promet ponovo postane atraktivan za građane i poslovne ljude u regionu.

Pored ministara prometa, na Samitu su učestvovale i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora za sektor mobilnost i promet (DG Move), Nandita Parshad, direktorica Grupe za održivu energiju (EBRD), Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a za region zapadnog Balkana i mnogi drugi.

Direktorica Parshad je iskazala podršku koju EBRD pruža zemljama zapadnog Balkana u procesu ozelenjavanja svojih privreda i nešto manje od polovine tih investicija je usmjereno ka projektima koji podržavaju zelenu agendu. To je velika prilika koju zemlje zapadnog Balkana ne smiju propustiti i stoga je potrebno da investiraju u svoje željeznice.

Evropska godina željeznice predstavlja dio napora EU u okviru Evropskog zelenog plana sa ciljem prelaska na održivu privredu kroz postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, a jedan od ključnih elemenata ovog plana je uvođenje čistijih i zdravijih oblika prometa.

 

Galerije slika

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha
Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena
Forto i Lore: Uz vojnu pokrenuti i civilnu saradnju BiH i Marylanda Forto i Lore: Uz vojnu pokrenuti i civilnu saradnju BiH i Marylanda
Forto i Nishio: Vrijeme je da se umjesto donacija okrenemo fondovima koje koriste razvijene zemlje Forto i Nishio: Vrijeme je da se umjesto donacija okrenemo fondovima koje koriste razvijene zemlje