Ministar Mitrović na Samitu o cestovnom prometu za zapadni Balkan 2022.

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Albaniji povodom održavanja Samita o cestovnom prometu za zapadni Balkan 2022. u Tirani.

Ministar Mitrović je učestvovao na ministarskom panelu „Oblikovanje budućnosti: sigurne, pametne i održive ceste“ te sa resornim ministrima Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisao Deklaraciju kojom se iskazuje posvećenost zajedničkoj izgradnji sigurnih, pametnih i održivih cesta. Potpisnici su se obavezali da će nastaviti ulagati u razvoj indikativnog proširenja TEN-T prometne mreže, uložiti dodatne napore za uspostavljanje efikasnog sistema održavanja cesta do 2024. godine, uvesti inteligentne prometne sisteme kao alate za postizanje sigurnih, boljih i interoperabilnih cestovnih usluga u regionu u skladu sa standardima EU te raditi na osiguravanju interoperabilnosti e-naplate u regionu do 2024. godine.

Prioritet je bolje povezivanje ekonomija zemalja zapadnog Balkana unutar regiona i sa EU omogućavanjem razvoja zajedničkog regionalnog tržišta na temeljima pravne tečevine Unije.

„Povezivanje privreda bi trebalo ići u pravcu nadogradnje inicijative za zelene koridore – osiguravanje punih operativnih kapaciteta neprekidno svaki dan na ključnim graničnim prijelazima, uspostavljanje alata za praćenje (Galileo) čekanja na graničnim prijelazima na svim prijelazima koji se nalaze na mreži zelenih koridora, kao i potpisivanje i realizacija bilateralnih sporazuma o graničnim prijelazima u cestovnom i željezničkom prometu“, rekao je ministar Mitrović te dodao da je potrebno potencirati zelenu i digitalnu tranziciju regiona, cirkularnu ekonomiju te provođenje predstojećeg Zelenog programa za zapadni Balkan u cilju jačanja ključnih infrastrukturnih veza, posebno glavnih prometnih i energetskih koje su ključne za privredni razvoj.

Na kraju svog izlaganja, ministar Mitrović je naglasio da su ključne brze i dobre prometne veze unutar regiona i sa susjednim državama članicama EU te održiv promet željezničkim i unutrašnjim plovnim putevima, pri čemu međusobno povezivanje glavnih gradova regiona treba biti prioritet.

Galerije slika

MART 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu
Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH
Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije
Na prijedlog ministra Forte Vijeće ministara podržalo pristupanje BiH programu Digitalna Evropa Na prijedlog ministra Forte Vijeće ministara podržalo pristupanje BiH programu Digitalna Evropa