Održan sastanak Mješovite komisije o cestovnom prijevozu između delegacija Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na prijedlog bosanskohercegovačke strane, 4. i 5. jula 2022. godine, u Sarajevu je održan sastanak Mješovite komisije za međunarodni cestovni prijevoz putnika i tereta između delegacija Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke te potpisan Protokol sa sastanka.

U uvodnom dijelu sastanka razmijenjeni su podaci o realiziranoj trgovinskoj razmjeni između dviju država.

Kada je u pitanju prijevoz putnika, bosanskohercegovačka strana je navela problem nelegalnog prijevoza putnika te istakla važnost rada kontrolnih organa. Njemačka strana je rekla da će o ovom problemu upoznati nadležne kontrolne organe svoje zemlje, a dogovoreno je imenovanje kontakt osoba za razmjenu informacija o nelegalnom prijevozu putnika.

Na zahtjev bh. strane za dodatnim informacijama u vezi sa novim informacionim sistemom koji se odnosi na prijevoz putnika, njemačka strana je obećala dostaviti ih naknadno, imajući u vidu da su one u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Savezne Republike Njemačke.

U oblasti prijevoza tereta bh. strana je predložila da se za 2023. godinu ukinu dozvole kategorije Euro 0 i Euro 4. Dodatno je predloženo povećanje broja dozvola kategorije Euro 6 u odnosu na broj dozvola kategorije Euro 5. Također, bh. strana je predložila povećanje kontingenta godišnjih dozvola kategorije Euro 6.

Njemačka strana je potvrdila da je saglasna sa prijedlogom da se ukine razmjena dozvola kategorije Euro 0 i Euro 4 i podržala prijedlog da se poveća broj dozvola kategorije Euro 6 u odnosu na kategoriju Euro 5.

Za tekuću godinu je dogovoreno da se bh. strani dodijeli dodatnih 3000 dozvola za prijevoz tereta, od čega je 1000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 5, a 2000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6.

Kao rezultat pregovora, dvije strane su dogovorile sljedeći kontingent dozvola za 2023. godinu:

  • 6000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 5,
  • 9000 dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6,
  • 100 godišnjih dozvola za vozila minimalnog eko standarda Euro 6.

Dvije strane su se dogovorile da dozvole imaju, kao što je to i do sada bilo uobičajeno, rok važenja do 31. januara svake naredne godine.

Za više informacija možete pogledati sačinjeni tekst Protokola sa sastanka Mješovite komisije za međunarodni cestovni prijevoz putnika i tereta Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, objavljen na web portalu: www.transportnedozvole.gov.ba, u dijelu koji se odnosi na legislativu i obrasce, međunarodni ugovori i protokoli.

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH
Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha
Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena