Usaglašena trasa autoceste Beograd – Sarajevo – Beograd koja će prolaziti kroz Brčko

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem, direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Slobodanom Stanarevićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Jonathanom Mennutijem, tokom kojeg su usaglašeni koridori autocesta koje će prolaziti kroz Brčko distrikt.

Kako je istakao ministar Mitrović usaglašavanjem koridora otklonjene su sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se odvijaju intenzivno, prije svega na relaciji autoceste iz pravca Banja Luke ka Bijeljini.

“Ovo je izuzetno važno jer autoceste povezuju entitete i BiH sa zemljama zapadnog Balkana, ali istovremeno i sa Europskom unijom. Autocesta koja prolazi kroz Brčko prema Banjoj Luci i Sarajevu, donijet će jednu novu dimenziju te novu poziciju i mogućnost da Disrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače”, naglašava ministar Mitrović.

Premijer Novalić ističe da nakon Koridora 5c vlast na čijem se čelu nalazi sada dio svog potencijala i sposobnosti prebacuje na cestu koja se tiče poteza između Tuzle i Brčko distrikta, što je pak dio znatno šireg koridora koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

„U tehničko-tehnološkom smislu ovo je veliki korak naprijed. Vlada Federcije BiH to projektuje od januara i važno joj je gdje se konektivne tačke nalaze južno na ulazu u Brčko i sjeverno prema Orašju“, istaknuo je Novalić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić naglasio je da je pored koridora budućih autocesta danas usuglašen i koridor budućeg gasovoda koji će voditi kroz Brčko.

Kako je istakao gradonačelnik Kadrić Skupština Brčko distrikta povjerila je Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta izmjene prostornog plana, kojim će definisati trase autocesta i izradu zvaničnog prijedloga rješenja, a koji je u skladu s propisima struke ponudio rješenje koje ne skrnavi nasljena mjesta te će nakon javne raspave biti upućen u skupštinsku proceduru.

Današnjem usaglašavanju koridora prisustvovao je i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti koji je projekt ocijenio od velikog značaja za cijeli brčanski region, ali i šire.

Galerije slika

MART 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije
Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu
Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH
Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije