Saopštenja

Ministar komunikacija i prometa BiH mr.sc. Rudo Vidović razgovarao s ministrima prometa i komunikacija Republike Srpske i Federacije BiH

29.1.2010

Ministar komunikacija i prometa BiH mr.sc. Rudo Vidović danas je u Sarajevu održao radni sastanak s ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Ćubrilovićem i ministrom prometa i komunikacija FBIH Nailom Šećkanovićem.

U prvom dijelu sastanka na temu Javnih poštanskih operatora u BiH u razgovorima su učestvovali i predstavnici Agencije za poštanski promet BiH, direktori tri Javna poštanska operatera i eksperti ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministri su pozdravili postupak usuglašavanja u vezi s Odlukom o predstavljanju poštanskih operatora u Svjetskoj poštanskoj uniji. Takođe su naglasili važnost postizanja koncenzusa kada je u pitanju problem dodjele IMPC koda (Kod za Centar međunarodne razmjene pošte) za dva poštanska operatora u BiH, HP Mostar i Pošte Srpske, uzimajući u obzir činjenicu da BH Pošta već posjeduje IMPC kod. Narednih dana bit će zatražen sastanak s predstavnicima Svjetske poštanske unije na ovu temu.

U drugom dijelu sastanka ministri su razgovarali o glavnim infrastrukturnim projektima iz njihove nadležnosti kao i ostalim aktualnim pitanjima iz oblasti prometa i komunikacija.

Ministri su između ostalog usuglasili da je potrebno što prije usvojiti dokument „Prometna politika BiH“ u Parlamentarnoj skupštini BiH, održati sastanak mješovite Komisije po pitanju kabotaže s Republikom Srbijom. U razgovorima s Republikom Hrvatskom potrebno je što hitnije organizirati sastanak na ekspertskom nivou po pitanju mosta na rijeci Savi, kod Gradiške i dobiti izjašnjenje nadležnih u RH da li je Jadransko-jonska autocesta još uvijek prioritet u smislu projektiranja i planiranja.