Saopštenja

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH objavilo međunarodni tender za Drugu fazu digitalizacije

16.3.2017

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH objavilo je danas međunarodni tender za javnu nabavku digitalnih mikrotalasnih linkova javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini - II FAZA Projekta digitalizacije.

Druga faza podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara, kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama.

Potencijalni ponuđači na tender se mogu javiti u narednih 40 dana, nakon čega će Komisija koju je imenovalo Ministarstvo otvoriti i evaluirati pristigle ponude. Cijeli, vrlo zahtjevni posao, isporuke, montaže i puštanja u rad kompletne opreme trebao bi biti završen u prvim mjesecima 2018. godine.

''Nakon što smo 14. oktobra 2016. godine pustili testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, danas pokrećemo Drugu fazu digitalizacije kojom će biti pokriveno preostalih šest digitalnih oblasti u BiH. Ovo je rezultat izuzetnih napora i dobrog rada ljudi iz javnih RTV servisa i zaposlenika Ministarstva. Nakon uspješnog okončanja Prve faze digitalizacije, sada je na redu Druga faza, čijim provođenjem ćemo se pridružiti klubu evropskih zemalja koje su već okončale taj veliki posao. S druge strane, nama se sa digitalizacijom otvaraju mogućnosti uvođenja 4G mreže i druge opcije (veća pokrivenost TV signalom u cijeloj BiH, bolji kvalitet slike i tona građanima koji prate TV signal terestrijalnim putem i još mnogo toga). Sve to će značiti višemilionsku dobit za državni budžet, te će finansijski pomoći javnim RTV sistemima'', kaže Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

On ocjenjuje da je ovo historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu.

''Naša želja je da zajednički, jer je ovo nacionalni projekat, osiguramo da početkom naredne godine najveći dio teritorije BiH, odnosno i preostalih šest digitalnih oblasti, bude pokriveno digitalnim signalom'', istakao je ministar Jusko.

Važno je napomenuti da će kapacitete digitalizacije pored javnih emitera koristiti i komercijalni mediji, što je omogućeno izmjenama Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju, koje je usvojilo Vijeće ministara.

Izmjenu Strategije Ministarstvo komunikacija i prometa uradilo je u rekordnom roku, uz snažno insistiranje i podršku ministra Ismira Juske. Izmjena Strategije predviđa uvođenje standarda DVB-T2 koji nudi nova tehničko-tehnološka rješenja, a potreba za uvođenjem standarda DVB-T2 je proistekla iz praktičnih razloga.

Standard DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial 2) je standard koji donosi nove mogućnosti za digitalne zemaljske televizijske platforme. Standard DVB-T2 u odnosu na DVB-T eliminira sva ograničenja DVB-T standarda i nudi nova tehničko-tehnološka rješenja, kao što su veća zona pokrivenosti signalom, veći protok podataka, otporniji sistem na smetnje, bolja zaštita pri prijenosu podataka, te efikasnije korištenje frekvencijskog spektra. Također, bit će omogućen višekanalni prenos HDTV, mobilne TV i radio usluge, kao i mogućnosti uvođenje usluga emitiranja podataka te još mnoga poboljšanja koja će u kvalitativnom smislu doći do krajnjih korisnika usluga, tj. građana BiH.

Kako bismo išli ispred vremena u planiranju narednih projekata, ministar Jusko je u naredna dva mjeseca zakazao više sastanaka kako bismo nakon završetka projekta digitalizacije najbolje iskoristili sve potencijale koje ćemo dobiti puštanjem digitalnog signala.

Nakon okončanja Druge faze, uslijedit će Treća faza digitalizacije koja podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom te nabavku potrebne opreme za digitalno pokrivanje i preostalih nepokrivenih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.