Često postavljana pitanja

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Koje uvjete pravna i fizička lica koja uvoze motorna i priključna vozila u Bosnu i Hercegovinu moraju ispuniti odnosno, koju dokumentacija moraju predati Ministarstvu uz zahtjev za izuzeće iz postupka homologacije? 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na osnovu člana 8. Pravilnika o homologaciji vozila („Službeni glasnik BiH“, broj 83/20), provodi postupak izuzeća iz homologacije motornih i priključnih vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

U vezi s tim, fizička ili pravna lica koja uvoze motorna i priključna vozila u Bosnu i Hercegovinu podnose zahtjev Ministarstvu, a pri tome moraju da ispunjavaju uvjete u skladu s naprijed navedenim Pravilnikom.

Kako biste imali potpunu informaciju po ovom pitanju, potrebno je kliknete na sljedeći link.

Na koji način je moguće slanje izvještaja o korištenju CEMT dozvola?

Prijevoznici koji posjeduju CEMT dozvole da je novim Pravilnikom o CEMT dozvolama („Službeni glasnik BiH“ br. 46/21) radi lakšeg načina slanja i kontrole korištenja dozvola, pored standardnog dostavljanja dokumentacije putem pošte, propisano i „da se kopije listova iz dnevnika vožnje iz stava (3) ovog člana, sa kopijom CMR obrasca za vožnje sa teretom, mogu dostavljati skenirane na e-mail inspektorat@mkt.gov.ba najkasnije do 20. u mjesecu, za prethodni mjesec“.

Ukoliko se prijevoznik odluči na opciju slanja putem e-maila, potrebno je da traženu dokumentaciju uredno skenira kako bi se mogao izvršiti uvid u korištenje dodijeljenih CEMT dozvola.

Često postavljana pitanja