Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas su, nakon 16 godina usaglašavanja, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Marco di Ruzza potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

Ministar Forto se zahvalio ambasadoru Di Ruzzi i Vladi Republike Italije koja je uradila nešto što druge države ne smatraju prioritetnim, a što je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

„Ovo treba biti primjer saradnje, ali i motiv drugim evropskim zemljama koje još nisu pozitivno odgovorile na našu inicijativu za priznavanje vozačkih dozvola“, istakao je ministar Forto.

Potpisivanje Sporazuma olakšat će život bh. građana koji žive i rade u Italiji, posebno ako je njihovo posao vezan za upravljanje motornim vozilom.

„Sektor mobilnosti je od fundamentalnog značaja za državljane dviju zemalja koji su zahvaljujući ovom Sporazumu još bliži. Njegovo potpisivanje nije samo instrument tehničke prirode već i most koji će ojačati veze BiH i Italije i dati dodatni zamah našim bilateralnim odnosima“, rekao je ambasador Di Ruzza.

Prema Sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stječu stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Napominjemo da Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon njegove ratifikacije u obje države.

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama
Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare