Bosna i Hercegovina i zvanično članica programa Digitalna Evropa

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Sustižemo region. Otvaramo evropsku kasu za bh. firme, univerzitete, institute i državne institucije. Zato će pridruživanje programu Digitalna Evropa značajno doprinijeti zajedničkim ciljevima, vrijednostima i snažnim vezama između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija, a mala i srednja preduzeća će naročito imati velike koristi“, rekao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto nakon što je potpisao Sporazum o pridruživanju programu Digitalna Evropa.

Sporazum je prethodno 16. maja 2024. godine u Briselu potpisao komesar za unutrašnje tržište EU Thierry Breton, a stupit će na snagu retroaktivno od 1. januara ove godine.

S budžetom od 7,5 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine, program ima za cilj jačanje infrastrukture i kapaciteta u ključnim oblastima kao što su superračunarstvo, vještačka inteligencija, sajber sigurnost i digitalne vještine. Potpisani Sporazum predstavlja značajan korak ka unapređenju uvjeta za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća u oblasti digitalizacije i omogućit će pravnim i fizičkim licima u Bosni i Hercegovini da apliciraju za bespovratna sredstva Evropske unije u oblasti digitalizacije i to pod istim uvjetima pod kojim će se prijavljivati i aplikanti iz cijele Evrope.

„Današnje potpisivanje Sporazuma o pridruživanju programu Digitalna Evropa pruža značajnu priliku za Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi svoju digitalnu transformaciju u gotovo svim sektorima ekonomije i društva, uključujući digitalizaciju javnih usluga. Zadovoljstvo mi je što će Bosna i Hercegovina, kao zemlja čija je budućnost u EU, učestvovati u programu koji će podsticati istraživanje i inovacije, što je od ključne važnosti za korištenje visoko sofisticiranih tehnologija i vještina, kao što su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi,” rekao je šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler.

Ceremonija potpisivanja Sporazuma organizirana je u okviru projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini / EU4DigitalSME koji sufinansiraju Evropska unija (sa 5 miliona eura) i njemačka vlada (sa 1,1 milion eura), a implementira GIZ.

Galerije slika

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija