Dodjela ugovora o digitalizaciji odgađa se do odluke Suda BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini čekat će odluku Suda Bosne i Hercegovine po tužbi koju su MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo (u ime Konzorcija koji još čine: Roaming Networks d. o. o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d. d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija) uložile na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine od 31. 10. 2023. godine.

Navedenim zaključkom, Ured za razmatranje žalbi BiH odbacio je žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 18. 7. 2023. godine, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prijenos i emitiranje, kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banja Luka – Odašiljači i veze (OIV) Zagreb. Ured je ovakav zaključak donio zbog odustajanja od žalbe jednog od članova Konzorcija (UNIS telekomunikacije).

MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, su na navedeni zaključak Ureda podnijele tužbu Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražili odlaganje izvršenja Zaključka Ureda.

S obzirom na činjenicu da je ovaj projekat digitalizacije od javnog interesa i imajući u vidu veliku vrijednost nabavke, koja bez PDV-a iznosi 25,8 miliona KM, kao i to da je zakonski rok za rješavanje Suda BiH u ovim sporovima 60 dana, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH insistira na brzom odlučivanju Suda.

„Ne prejudicirajući odluku Suda BiH, ali u slučaju da Sud BiH poništi Zaključak Ureda, to bi vodilo ka zahtjevu za naknadu štete, što bi pored vrijednosti projekta digitalizacije značilo i višemilionski dodatni trošak za državni budžet. S obzirom na navedeno, evidentan je javni interes da sačekamo odluku Suda BiH prije potpisivanja ugovora za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini“, izjavio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

 

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija
Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama