Forto: Djeca u BiH zaslužuju najbolje!

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Uvezivanje svih škola na brzi internet preduvjet je digitalne transformacije u bh. obrazovanju i zato je projekat GIGA, koji predvode UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), od ključnog interesa ne samo u smislu uvezivanja nego i osiguranja kvalitetnog, sigurnog interneta u svim školama.

Poruka je ovo ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte koji je sa kolegama iz Ministarstva civilnih poslova BiH u Ženevi održao više sastanaka sa predstavnicima UNICEF-a, ITU-a i drugih međunarodnih delegacija te privatnog sektora o mogućnostima umrežavanja 500 osnovnih i srednjih bh. škola, čime bi se pristup internetu omogućio za više od 14.000 učenika.

„Međusektorska partnerstva i koordinirani napori su ključni za umrežavanje škola na internet. Vlasti Bosne i Hercegovine su već uspjele u mapiranju i pozicioniranju bh. osnovnih i srednjih, centralnih i područnih škola na globalnoj GIGA mapi, time prioritizirajući napredak u oblasti pristupa informacijama, mogućnostima i obrazovanju za svako dijete u Bosni i Hercegovini. UNICEF u BiH se raduje svjedočiti i podržati takve saveze i partnerstva u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju“, izjavila je Veronika Vashchenko, vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je zaključeno kako se na ovakvim primjerima i projektima praktično daje podrška procesu digitalne transformacije u obrazovanju, što korespondira sa prioritetima Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija.

Ministar Forto je najavio da će u cilju što brže i kvalitetnije provedbe GIGA projekta u Bosni i Hercegovini u njega aktivno biti uključeni telekom operatori i predstavnici privatnog sektora koji učestvovanjem u ovakvim projektima pokazuju društveno odgovoran pristup.

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija
Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama