Izvještaj o provedenim aktivnostima u akciji „Mjesec borbe protiv nelegalnog prijevoza“

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Nakon sastanka zamjenika ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića sa predstavnicima Granične policije BiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza RS, Federalne uprave policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Republičke uprave za inspekcijske poslove RS i Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je pokrenulo akciju opće borbe protiv svih stranih i domaćih fizičkih i pravnih lica koja obavljaju cestovni prijevoz protivno zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju ovu oblast.

Inspektorat Ministarstva je, u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Upravom za inspekcijske poslove RS i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, kao i pripadnicima MUP-a, obavljao zajedničke kontrole s ciljem suzbijanja nelegalnog prijevoza u periodu od mjesec dana.

Prema planu rada, u periodu od 15. 10. do 15. 11. 2020. godine, kontrolni organi su na području Posušja, Gruda, Tomislavgrada, Zenice, Pala, Sokoca, Gradiške, Banje Luke, Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, kao i na međunarodnim graničnim prijelazima Osoje, Gorica, Kamensko, Rača, Orašje, Šamac, Gradiška, Gradina, Dubica i Kostajnica obavljali inspekcijsku kontrolu nelegalnog prijevoza putnika sa vozilima 8+1 sjedišta.

Tom prilikom su na licu mjesta prekršajno sankcionirana 22 fizička lica koja se mogu dovesti u vezu sa obavljanjem međunarodnog nelegalnog prijevoza putnika.

Inspektori Ministarstva su na međunarodnim graničnim prijelazima, u skladu sa protokolima mješovitih komisija potpisanim sa Republikom Slovenijom, Republikom Austrijom, Švicarskom Konfederacijom i Saveznom Republikom Njemačkom, odbili ulaz ukupno 24 vozila, dok je putnicima koji su se u njima vozili omogućen ulazak u BiH.

Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove i Federalne uprave za inspekcijske kontrole isključili su iz prometa sedam vozila te preduzeli zakonom predviđene mjere.

Tokom inspekcijske kontrole ukupno je kontrolirano 76 vozila do 8+1 sjedišta koja se mogu dovesti u vezu sa obavljanjem nelegalnog međunarodnog prijevoza putnika.

Akcija kontrole nelegalnog prijevoza putnika sa 8+1 sjedišta nastavlja se kontinuirano i u narednom periodu.

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Komesar Breton potpisao Sporazum o pristupanju BiH Digitalnoj Evropi Komesar Breton potpisao Sporazum o pristupanju BiH Digitalnoj Evropi
Forto: Bespapirno poslovanje je prvi korak ka digitalnoj transformaciji BiH Forto: Bespapirno poslovanje je prvi korak ka digitalnoj transformaciji BiH
Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji
Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije