Ministar Mitrović otvorio Međunarodnu konferenciju „Novi trendovi u prometnim i komunikacijskim tehnologijama“

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović otvorio je Međunarodnu konferenciju „Novi trendovi u prometnim i komunikacijskim tehnologijama“ koja se održava 26. i 27. maja u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ministarstva, a u organizaciji Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Kako je istakao ministar Mitrović, svjedoci smo da je digitalizacija postala prekretnica u poslovanju različitih industrija te da digitalna transformacija nije zaobišla ni poštansku industriju.

„Uvođenje i jačanje digitalizacije poštanskih usluga i servisa u Bosni i Hercegovini, naročito u kontekstu usluga od povjerenja i upotrebe kvalificiranog elektronskog potpisa te jačanja kibernetičkog prostora, od velike je važnosti i predstavlja neophodan minimum za uspostavljanje povjerenja među svim učesnicima digitalnih poštanskih usluga“, rekao je ministar Mitrović te dodao da je digitalizacija poštanskih usluga u BiH na početku svoje transformacije i da poštanski operateri ulažu velike napore u prilagođavanju globalnoj digitalnoj transformaciji.

Konferencija okuplja veliki broj eminentnih profesora, naučnika i eksperata u oblasti prometa i komunikacija iz zemalja regiona i šire, a među ključnim govornicima nalaze se zamjenik predsjednika Svjetske poštanske unije Marjan Osvald i potpredsjednik Evropskog komiteta za poštansku regulaciju (CERP) Nikola Trubint. Otvaranju Konferencije su prisustvovali i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Alekandra Nikolić te rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj. 

Jedan od ključnih ciljeva Konferencije je promoviranje inovativnih rješenja u oblasti prometa i komunikacija uz umrežavanje naučnih i praktičnih resursa. Tematski fokus i radni podnaslov ovogodišnje konferencije je „Digitalna transformacija i održivi razvoj u poštansko-logističkim sistemima“.

Galerije slika

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija