Multisektorska partnerstva – preduvjet i katalizator digitalne transformacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Od 20. do 24. maja, predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa predstavnicima Bocvane i Sijera Leonea, učestvovali su na programu razmjene za unapređenje umreženosti škola na internet.

Program je organiziran u okviru Giga inicijative, koju zajednički provode UNICEF i ITU (Međunarodna telekomunikacijska unija), s ciljem da do 2030. godine sve škole dobiju pristup internetu i time pristup prilikama i informacijama potrebnim za učenje u 21. stoljeću.

„Izjava opredjeljenja o transformaciji obrazovanja koju su usaglasili ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini stavila je u fokus pokretanje aktivnosti digitalizacije u oblasti obrazovanja. Ulaganje u razvoj kapaciteta nastavnog osoblja na svim nivoima obrazovanja jačanjem digitalnih kompetencija neophodnih u postizanju kvalitetnog obrazovnog procesa u 21. stoljeću, nastojanja da unapređujemo proces digitalizacije u obrazovanju težeći osiguranju nesmetanog pristupa digitalnom učenju kroz izradu i primjenu osnovnih tehničkih standarda za informaciono-komunikacione tehnologije u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i osiguranje kvalitetne infrastrukture, odnosno pristup svih škola internetu neophodni su za unapređenje procesa digitalizacije u obrazovanju, a time i kvalitete obrazovanja. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa svim nadležnim obrazovnim vlastima, nastaviti preduzimati aktivnosti koje vode ka unapređenju kvalitete obrazovanja, svjesni činjenice da je obrazovanje osnovno ljudsko pravo, ali i pokretač društvenog i ekonomskog razvoja“, rekao je Adnan Husić, pomoćnik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

„Integracija naprednih tehnoloških rješenja kroz saradnju obrazovnih institucija, privatnog sektora i vladinih tijela omogućava ubrzanu modernizaciju obrazovnih procesa. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH može pružiti kritičnu podršku kroz razvoj infrastrukture za širokopojasni internet, e-učenja i digitalnih platformi, te osiguranje resursa za obuku nastavnog osoblja. Ova koordinirana nastojanja ne samo da poboljšavaju kvalitetu obrazovanja već i osiguravaju ravnopravniji pristup obrazovnim resursima, pripremajući mlade za tržište rada u digitalnom dobu“, istakao je Vlatko Drmić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

„Od početka saradnje sa UNICEF-om BiH, Regulatorna agencija za komunikacije prepoznala je važnost multisektorske saradnje kako bi se unaprijedila digitalizacija obrazovanja u Bosni i Hercegovini, pri čemu je povezivanje svih osnovnih i srednjih škola na internet osnovni preduvjet za postizanje tog cilja. Stoga smo veoma zadovoljni zajedničkim učešćem institucija Bosne i Hercegovine u ovom programu u okviru Giga inicijative. Agencija će nastaviti pružati podršku u okviru svojih nadležnosti za povezivanje škola na internet, zajedno sa drugim institucijama BiH, kao i UNICEF-om BiH i Giga inicijativom“, dodao je Zlatan Salihović, stručni savjetnik u Agenciji.

Za vrijeme trajanja programa, 23. maja je u Barseloni upriličen i događaj tokom kojeg je zvanično puštena u rad nova Giga mapa, na kojoj su od aprila 2023. godine pozicionirane sve osnovne i srednje škole Bosne i Hercegovine kao prve evropske zemlje van Evropske unije koja je pristupila ovoj globalnoj inicijativi.

Pristup i učešće u globalnoj Giga inicijativi je pokazatelj zrelosti i strateške opredijeljenosti institucija Bosne i Hercegovine za efikasan i prema potrebama djeteta kreiran proces digitalne transformacije u obrazovanju.

UNICEF u Bosni i Hercegovini se raduje svjedočiti multisektorskim partnerstvima i inicijativama te ostaje posvećen partner bh. institucijama u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju kojim će se unaprijediti prilike za učenje u 21. stoljeću.

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama
Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare