Održan 21. sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice, održan 18. listopada, okupio je aktere sa zapadnog Balkana i Europske unije kako bi razgovarali o prometnim politikama i srodnim projektima u jugoistočnoj Europi.

Rasprave u okviru Regionalnog upravnog odbora započele su usvajanjem akcijskih planova i izvješća o napretku u provedbi pravne stečevine EU za 2023. godinu, dokumenta koji prikazuje napredak postignut u provedbi pet akcijskih planova Prometne zajednice i pruža uvid u transpoziciju relevantnog zakonodavstva EU na temelju izvješćivanja regionalnih partnera.

Na sastanku se razgovaralo i o glavnim zaključcima iz Izvješća za 2023. godinu o razvoju indikativnog TEN-T proširenja sveobuhvatne i osnovne mreže na zapadnom Balkanu.

Nalazi prve analize željezničkih tržišta u regiji, koje je provela Prometna zajednica, predstavljeni su članovima Regionalnog upravnog odbora. Na dnevnom redu su bila i izvješća o tehničkoj pomoći regionalnim partnerima i operacionalizaciji Baze podataka/informacijskog sustava Prometne opservatorije zapadnog Balkana (TODIS).

Upravni odbor se osvrnuo na trenutačno stanje i način na koji će se Crna Gora i Sjeverna Makedonija pridružiti Bazi podataka Zajednice o prometnim nezgodama na putevima u Europi (CARE), naglašavajući važnost sigurnosti na cestama i prikupljanja podataka o nezgodama.

Koncept koji je predstavljen tijekom sastanka usluge „112“ i e-Call naglasio je neophodnost unapređenja žurnih službi i komunikacije za prometne sustave u regiji i ubrzavanje vremena reagiranja u žurnim slučajevima.

„Sjevernomakedonsko predsjedanje Prometnom zajednicom odlično je počelo sastankom RSC-a, fokusirajući se na napredak postignut u transponiranju pravne stečevine EU na zapadnom Balkanu. Radujemo se zanimljivim razgovorima tijekom ministarskog sastanka, koji će se održati u Skoplju u prosincu 2023. godine“, rekla je predsjednica Odbora i državna savjetnica Ministarstva za promet i komunikacije Sjeverne Makedonije Jasminka Kirkova.

Direktor Prometne zajednice Matej Zakonjšek je pohvalio posvećenost regionalnih partnera i promatrača da unaprijede pozitivnu agendu, kako u okviru rada Prometne zajednice tako i u drugim regionalnim inicijativama, kao što je Berlinski proces.

Na sastanku je potom rezimirano stanje suradnje s promatračima, uz poticanje daljnjih napora u suradnji u sektoru prometa širom regije.

LIPANJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto inzistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto inzistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Sudjelovanje civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Sudjelovanje civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama
Do kraja srpnja tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare Do kraja srpnja tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare