Одржан 21. састанак Регионалног управног одбора Транспортне заједнице

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Састанак Регионалног управног одбора Транспортне заједнице, одржан 18. октобра, окупио је актере са западног Балкана и Европске уније како би разговарали о транспортним политикама и сродним пројектима у југоисточној Европи.

Расправе у оквиру Регионалног управног одбора започеле су усвајањем акционих планова и извјештаја о напретку у спровођењу правне тековине ЕУ за 2023. годину, документа који приказује напредак постигнут у спровођењу пет акционих планова Транспортне заједнице и пружа увид у транспозицију релевантног законодавства ЕУ на основу извјештавања регионалних партнера.

На састанку се разговарало и о главним закључцима из Извјештаја за 2023. годину о развоју индикативног TEN-T проширења свеобухватне и основне мреже на западном Балкану.

Налази прве анализе жељезничких тржишта у региону, које је спровела Транспортна заједница, представљени су члановима Регионалног управног одбора. На дневном реду су били и извјештаји о техничкој помоћи регионалним партнерима и операционализацији Базе података/информационог система Транспортне опсерваторије западног Балкана (TODIS).

Управни одбор се осврнуо на тренутно стање и начин на који ће се Црна Гора и Сјеверна Македонија придружити Бази података Заједнице о саобраћајним незгодама на путевима у Европи (CARE), наглашавајући важност безбједности на путевима и прикупљања података о незгодама.

Концепт који је представљен током састанка услуге „112“ и e-Call нагласио је неопходност унапређења хитних служби и комуникације за транспортне системе у региону и убрзавање времена реаговања у хитним случајевима.

„Сјеверномакедонско предсједавање Транспортном заједницом одлично је почело састанком RSC-a, фокусирајући се на напредак постигнут у транспоновању правне тековине ЕУ на западном Балкану. Радујемо се занимљивим разговорима током министарског састанка, који ће се одржати у Скопљу у децембру 2023. године“, рекла је предсједница Одбора и државна савјетница Министарства за транспорт и комуникације Сјеверне Македоније Јасминка Киркова.

Директор Транспортне заједнице Матеј Закоњшек је похвалио посвећеност регионалних партнера и посматрача да унаприједе позитивну агенду, како у оквиру рада Транспортне заједнице тако и у другим регионалним иницијативама, као што је Берлински процес.

На састанку је потом резимирано стање сарадње са посматрачима, уз подстицање даљих напора у сарадњи у сектору транспорта широм региона.

JUL 2024
Пон Уто Сри Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Вијести

 

Посљедње вијести

Форто одржао састанак са Конзорцијумом Форто одржао састанак са Конзорцијумом
Грађанима омогућена употреба квалификованог дигиталног потписа Грађанима омогућена употреба квалификованог дигиталног потписа
Саопштење за јавност поводом упита и навода о ваљаности и законитости издавања електронског потписа од стране овјериоца Саопштење за јавност поводом упита и навода о ваљаности и законитости издавања електронског потписа од стране овјериоца
Министар Форто поздравио мјере OFAC-a и наложио изјашњење Конзорцијума Министар Форто поздравио мјере OFAC-a и наложио изјашњење Конзорцијума