Otvoren novoizgrađeni most Bratoljub i granični prijelaz Bratunac-Ljubovija

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin svečanim presijecanjem vrpce otvorili su novoizgrađeni most na rijeci Drini između Bratunca i Ljubovije „Bratoljub“, zajednički granični prijelaz i carinski terminal između dviju država.

Kako je istakao ministar Mitrović, most ne bi bio otvoren ni danas da 2019. godine dolaskom novog saziva Vijeća ministara, kojem i sam pripada, nisu osigurana sredstva neophodna za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

„Na realizaciju projekta čekalo se punih 15 godina, a od početka radova na izgradnji mosta proteklo je šest godina. Novoizgrađeni most spaja dvije obale, dvije države, dva naroda, ali i dvije ekonomije te omogućava infrastrukturno povezivanje“, rekao je ministar Mitrović.

Ministar Vulin je rekao da je most „Bratoljub“ most nade jer daje priliku da budemo bliži jedni drugima.

„Nema opravdanja da se među ljudima prave granice, nema opravdanja da ovaj prelijepi most čeka šest godina da se preko njega pređe. Šest godina da se promijeni život nabolje, a sve smo uradili brzo i odmah“, istakao je ministar Vulin.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da je ovo prvi zajednički granični prijelaz te da bi se po uzoru na njega u budućnosti trebali graditi svi granični prijelazi kako bi se olakšale procedure za sve one koji ih koriste.

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić i predsjednik Općine Ljubovija Milan Janković složili su se da je ovaj most početak uspješnih ekonomskih projekata, kulturnog povezivanja i saradnje koja je osnova stvaranja bolje budućnosti.

Republika Srbija je finansirala izgradnju mosta „Bratoljub“, koji je dug 227 metara, a širok 14 metara i ima po jednu traku u svakom smjeru te pješačke i biciklističke staze u oba smjera. Bosna i Hercegovina finansirala je izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza na svojoj teritoriji.

 

Galerije slika

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija
Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama