Ozvaničen početak radova na drugoj dionici autoceste na Koridoru Vc

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović prisustvovao je ozvaničenju početka radova na drugoj dionici autoceste na panevropskom Koridoru Vc.

Riječ je o šest kilometara dugoj dionici na pravcu od Kostajnice do Putnikovog brda, poznatoj i kao „Dobojska obilaznica“. Na ovoj dionici bit će izgrađeno nekoliko velikih objekata, poput mosta preko rijeke Bosne, nadvožnjaka, usjeka i dva tunela, od kojih je jedan u dužini od 1.600 metara. Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, a za njega su odobrena i grant sredstva Evropske komisije.

Kako je istakao ministar Mitrović, Koridor Vc je infrastrukturni projekat od nemjerljivog značaja za BiH.

„Značaj izgradnje autoceste na Koridoru Vc je od neosporive važnosti jer je on prioritetna veza sa evropskim koridorima i ostatkom kontinenta. Upravo izgradnjom svake nove dionice ubrzat će se integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju te kreirati nove poslovne prilike u regionu u vidu radnih mjesta i prihoda“, naglašava ministar Mitrović.

Autocesta na evropskom Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku duga je 46,6 kilometara i njena izgradnja podijeljena je u tri dionice.

Prva faza odnosi se na dionicu od petlje „Tovira“ do petlje „Kostajnica“ u dužini od 5,5 kilometara. Izgradnja spomenute dionice počela je u ljeto 2019. godine, a završetak je planiran na proljeće 2022. godine. Druga dionica je upravo ova na kojoj su danas otvoreni radove. Treća dionica projekta odnosi se na pravac ka sjeveru, odnosno od denivelirane petlje „Tovire“ od Vukosavlja, ukupne dužine oko 36 kilometara.

Galerije slika

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija
Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama