Komesar Breton potpisao Sporazum o pristupanju BiH Digitalnoj Evropi

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Komesar za unutrašnje tržište Evropske unije Thierry Breton potpisao je Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine EU programu Digitalna Evropa. U narednim danima Sporazum će biti dostavljen ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti na potpis, a stupit će na snagu retroaktivno od 1. januara nakon što bude ratificiran.

To znači da aplikanti iz naše zemlje imaju pravo aplicirati na otvorene pozive Programa, koji ima budžet od 7,5 milijardi eura za period 2021-2027., a namijenjen je podršci razvoja infrastrukture i kapaciteta u oblasti superkompjutera, vještačke inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnih vještina.

„Ovo će približiti Bosnu i Hercegovinu ekonomiji i društvu Evropske unije, koristiti njenim tehnološkim kapacitetima i podržati digitalizaciju uopće“, saopćeno je iz Evropske komisije, uz napomenu da će Program posebno biti od koristi malim i srednjim preduzećima.

Ministar Forto je izrazio zadovoljstvo što pristupanjem Digitalnoj Evropi naša zemlja konačno može računati na značajna sredstva u oblasti digitalizacije, što je prilika za iskorak ka digitalnoj transformaciji BiH čiji je ključ u saradnji javnog i privatnog sektora.

Bosna i Hercegovina je do sada bila jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije bila članica ovog najvećeg evropskog programa digitalizacije.

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama
Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare