O organizacionoj jedinici


Nadležnosti:

  • Obavlja poslove iz djelokruga poštanskog saobraćaja, radio, TV, emitiranje i informacionog društva. 
  • Obavlja stručne poslove u pripremi analiza i drugih materijala, kao osnova za unapređenje politike razvoja sektora komunikacija i informacionog društva i saradnje sa nadležnim ministarstvima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a naročito regulatornom agencijom za telekomunikacije u cilju postizanja pravične konkurencije, neugrožavanja ili ograničavanja konkurencije, zaštite autorskih prava i obezbjeđenje efikasnog korišćenja i upravljanja resursima radio frekvencija i brojeva u skladu sa prpisima iz oblasti radio komunikacija i drugim preporukama Međunarodne unije za telekomunikacije. 
  • Obavlja poslove pripreme zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti telekomunikacija i informacionog društva i prati njihovu primjenu, sarađuje sa drugim organima u pripremi planova razvoja ove oblasti i inicira, na državnom nivou, dogovore u vezi sa pitanjima povezivanja sistema veza,
  • Obavlja poslove na edukaciji korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija.
  • Obavlja poslove na izradi propisa iz oblasti informacionog društva, poboljšanju povezanosti komunikacijskih informacionih uređaja, na osmišljavanju državne e-mail strategije i učestvuje u uspostavljanju regulatornih principa.

Aktuelnosti iz sektora

Forto održao sastanak sa Konzorcijem

Predstavnici Konzorcija za realizaciju Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH su se na današnjem sastanku u Sarajevu sa državnim ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom obavezali da će u narednim danima dostaviti prijedlog prevazilaženja rizika koji se stavljaju pred ovaj projekat uslijed uvrštavanja kompanije Sirius 2010 Banja Luka kao nositelja Konzorcija na listu subjekata koje je sankcionirao Američki ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC).

3.7.2024

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija

Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH, pozdravio je aktivnosti Ureda za kontrolu strane imovine Američkog ministarstva finansija (OFAC) u cilju sprečavanja kršenja ili aktivnosti koje predstavljaju prijetnju provođenju Dejtonskog sporazuma, a naročito u cilju sprečavanja koruptivnog djelovanja.

19.6.2024

Bosna i Hercegovina i zvanično članica programa Digitalna Evropa

„Sustižemo region. Otvaramo evropsku kasu za bh. firme, univerzitete, institute i državne institucije. Zato će pridruživanje programu Digitalna Evropa značajno doprinijeti zajedničkim ciljevima, vrijednostima i snažnim vezama između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija, a mala i srednja preduzeća će naročito imati velike koristi“, rekao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto nakon što je potpisao Sporazum o pridruživanju programu Digitalna Evropa.

4.6.2024