O organizacionoj jedinici


Nadležnosti:

  • Obavlja poslove iz djelokruga poštanskog saobraćaja, radio, TV, emitiranje i informacionog društva. 
  • Obavlja stručne poslove u pripremi analiza i drugih materijala, kao osnova za unapređenje politike razvoja sektora komunikacija i informacionog društva i saradnje sa nadležnim ministarstvima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a naročito regulatornom agencijom za telekomunikacije u cilju postizanja pravične konkurencije, neugrožavanja ili ograničavanja konkurencije, zaštite autorskih prava i obezbjeđenje efikasnog korišćenja i upravljanja resursima radio frekvencija i brojeva u skladu sa prpisima iz oblasti radio komunikacija i drugim preporukama Međunarodne unije za telekomunikacije. 
  • Obavlja poslove pripreme zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti telekomunikacija i informacionog društva i prati njihovu primjenu, sarađuje sa drugim organima u pripremi planova razvoja ove oblasti i inicira, na državnom nivou, dogovore u vezi sa pitanjima povezivanja sistema veza,
  • Obavlja poslove na edukaciji korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija.
  • Obavlja poslove na izradi propisa iz oblasti informacionog društva, poboljšanju povezanosti komunikacijskih informacionih uređaja, na osmišljavanju državne e-mail strategije i učestvuje u uspostavljanju regulatornih principa.

Aktuelnosti iz sektora

Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije

„Za digitalnu transformaciju u našem društvu potrebna je politička volja, ali i uključenost svih nivoa vlasti kako bismo iz upotrebe povukli sve papirnate dokumente. Začetnik procesa digitalizacije u Bosni i Hercegovini upravo je Kanton Sarajevo. Vlada Kantona je prva vlada u kojoj će se svi ministri potpisivati e-potpisom“, rekao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto prilikom uručenja certifikata za korištenje elektronskih potpisa članovima Vlade Kantona Sarajevo.

28.3.2024

Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije

„Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti, nevladinih i međunarodnih organizacija u procesu digitalne transformacije kako bi naši građani i privrednici što prije osjetili koristi tog procesa“, poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto na drugom sastanku koji je danas održao sa predstavnicima razvojnih agencija, banaka i ambasada koje finansiraju i provode projekte koji se tiču digitalne transformacije u BiH.

26.3.2024

Na prijedlog ministra Forte Vijeće ministara podržalo pristupanje BiH programu Digitalna Evropa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na prijedlog Edina Forte, državnog ministra komunikacija i prometa, podržalo pristupanje Bosne i Hercegovine programu Digitalna Evropa.

19.3.2024