Ministar Mitrović otvorio Međunarodnu konferenciju „Novi trendovi u prometnim i komunikacijskim tehnologijama“

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović otvorio je Međunarodnu konferenciju „Novi trendovi u prometnim i komunikacijskim tehnologijama“ koja se održava 26. i 27. maja u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ministarstva, a u organizaciji Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Kako je istakao ministar Mitrović, svjedoci smo da je digitalizacija postala prekretnica u poslovanju različitih industrija te da digitalna transformacija nije zaobišla ni poštansku industriju.

„Uvođenje i jačanje digitalizacije poštanskih usluga i servisa u Bosni i Hercegovini, naročito u kontekstu usluga od povjerenja i upotrebe kvalificiranog elektronskog potpisa te jačanja kibernetičkog prostora, od velike je važnosti i predstavlja neophodan minimum za uspostavljanje povjerenja među svim učesnicima digitalnih poštanskih usluga“, rekao je ministar Mitrović te dodao da je digitalizacija poštanskih usluga u BiH na početku svoje transformacije i da poštanski operateri ulažu velike napore u prilagođavanju globalnoj digitalnoj transformaciji.

Konferencija okuplja veliki broj eminentnih profesora, naučnika i eksperata u oblasti prometa i komunikacija iz zemalja regiona i šire, a među ključnim govornicima nalaze se zamjenik predsjednika Svjetske poštanske unije Marjan Osvald i potpredsjednik Evropskog komiteta za poštansku regulaciju (CERP) Nikola Trubint. Otvaranju Konferencije su prisustvovali i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Alekandra Nikolić te rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj. 

Jedan od ključnih ciljeva Konferencije je promoviranje inovativnih rješenja u oblasti prometa i komunikacija uz umrežavanje naučnih i praktičnih resursa. Tematski fokus i radni podnaslov ovogodišnje konferencije je „Digitalna transformacija i održivi razvoj u poštansko-logističkim sistemima“.

Galerije slika

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH
Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha Forto sa čelnicima IFC-a: Javno-privatnim partnerstvima do infrastrukturnog zamaha