Održan 21. sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice, održan 18. oktobra, okupio je aktere sa zapadnog Balkana i Evropske unije kako bi razgovarali o prometnim politikama i srodnim projektima u jugoistočnoj Evropi.

Rasprave u okviru Regionalnog upravnog odbora započele su usvajanjem akcionih planova i izvještaja o napretku u provođenju pravne tečevine EU za 2023. godinu, dokumenta koji prikazuje napredak postignut u provođenju pet akcionih planova Prometne zajednice i pruža uvid u transpoziciju relevantnog zakonodavstva EU na osnovu izvještavanja regionalnih partnera.

Na sastanku se razgovaralo i o glavnim zaključcima iz Izvještaja za 2023. godinu o razvoju indikativnog TEN-T proširenja sveobuhvatne i osnovne mreže na zapadnom Balkanu.

Nalazi prve analize željezničkih tržišta u regionu, koje je provela Prometna zajednica, predstavljeni su članovima Regionalnog upravnog odbora. Na dnevnom redu su bili i izvještaji o tehničkoj pomoći regionalnim partnerima i operacionalizaciji Baze podataka/informacionog sistema Prometne opservatorije zapadnog Balkana (TODIS).

Upravni odbor se osvrnuo na trenutno stanje i način na koji će se Crna Gora i Sjeverna Makedonija pridružiti Bazi podataka Zajednice o prometnim nezgodama na putevima u Evropi (CARE), naglašavajući važnost sigurnosti na cestama i prikupljanja podataka o nezgodama.

Koncept koji je predstavljen tokom sastanka usluge „112“ i e-Call naglasio je neophodnost unapređenja hitnih službi i komunikacije za prometne sisteme u regionu i ubrzavanje vremena reagiranja u hitnim slučajevima.

„Sjevernomakedonsko predsjedavanje Prometnom zajednicom odlično je počelo sastankom RSC-a, fokusirajući se na napredak postignut u transponiranju pravne tečevine EU na zapadnom Balkanu. Radujemo se zanimljivim razgovorima tokom ministarskog sastanka, koji će se održati u Skoplju u decembru 2023. godine“, rekla je predsjednica Odbora i državna savjetnica Ministarstva za promet i komunikacije Sjeverne Makedonije Jasminka Kirkova.

Direktor Prometne zajednice Matej Zakonjšek je pohvalio posvećenost regionalnih partnera i posmatrača da unaprijede pozitivnu agendu, kako u okviru rada Prometne zajednice tako i u drugim regionalnim inicijativama, kao što je Berlinski proces.

Na sastanku je potom rezimirano stanje saradnje sa posmatračima, uz podsticanje daljnjih napora u saradnji u sektoru prometa širom regiona.

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama
Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare Do kraja jula tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare