Održan 21. sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice, održan 18. listopada, okupio je aktere sa zapadnog Balkana i Europske unije kako bi razgovarali o prometnim politikama i srodnim projektima u jugoistočnoj Europi.

Rasprave u okviru Regionalnog upravnog odbora započele su usvajanjem akcijskih planova i izvješća o napretku u provedbi pravne stečevine EU za 2023. godinu, dokumenta koji prikazuje napredak postignut u provedbi pet akcijskih planova Prometne zajednice i pruža uvid u transpoziciju relevantnog zakonodavstva EU na temelju izvješćivanja regionalnih partnera.

Na sastanku se razgovaralo i o glavnim zaključcima iz Izvješća za 2023. godinu o razvoju indikativnog TEN-T proširenja sveobuhvatne i osnovne mreže na zapadnom Balkanu.

Nalazi prve analize željezničkih tržišta u regiji, koje je provela Prometna zajednica, predstavljeni su članovima Regionalnog upravnog odbora. Na dnevnom redu su bila i izvješća o tehničkoj pomoći regionalnim partnerima i operacionalizaciji Baze podataka/informacijskog sustava Prometne opservatorije zapadnog Balkana (TODIS).

Upravni odbor se osvrnuo na trenutačno stanje i način na koji će se Crna Gora i Sjeverna Makedonija pridružiti Bazi podataka Zajednice o prometnim nezgodama na putevima u Europi (CARE), naglašavajući važnost sigurnosti na cestama i prikupljanja podataka o nezgodama.

Koncept koji je predstavljen tijekom sastanka usluge „112“ i e-Call naglasio je neophodnost unapređenja žurnih službi i komunikacije za prometne sustave u regiji i ubrzavanje vremena reagiranja u žurnim slučajevima.

„Sjevernomakedonsko predsjedanje Prometnom zajednicom odlično je počelo sastankom RSC-a, fokusirajući se na napredak postignut u transponiranju pravne stečevine EU na zapadnom Balkanu. Radujemo se zanimljivim razgovorima tijekom ministarskog sastanka, koji će se održati u Skoplju u prosincu 2023. godine“, rekla je predsjednica Odbora i državna savjetnica Ministarstva za promet i komunikacije Sjeverne Makedonije Jasminka Kirkova.

Direktor Prometne zajednice Matej Zakonjšek je pohvalio posvećenost regionalnih partnera i promatrača da unaprijede pozitivnu agendu, kako u okviru rada Prometne zajednice tako i u drugim regionalnim inicijativama, kao što je Berlinski proces.

Na sastanku je potom rezimirano stanje suradnje s promatračima, uz poticanje daljnjih napora u suradnji u sektoru prometa širom regije.

TRAVANJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto i Lore: Uz vojnu pokrenuti i civilnu suradnju BiH i Marylanda Forto i Lore: Uz vojnu pokrenuti i civilnu suradnju BiH i Marylanda
Forto i Nishio: Vrijeme je da se umjesto donacija okrenemo fondovima koje koriste razvijene zemlje Forto i Nishio: Vrijeme je da se umjesto donacija okrenemo fondovima koje koriste razvijene zemlje
Ministar Forto u posjetu Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH Ministar Forto u posjetu Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH
Dogovorena suradnja s Hrvatskom u digitalnoj transformaciji Dogovorena suradnja s Hrvatskom u digitalnoj transformaciji