Одржан 21. састанак Регионалног управног одбора Транспортне заједнице

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Састанак Регионалног управног одбора Транспортне заједнице, одржан 18. октобра, окупио је актере са западног Балкана и Европске уније како би разговарали о транспортним политикама и сродним пројектима у југоисточној Европи.

Расправе у оквиру Регионалног управног одбора започеле су усвајањем акционих планова и извјештаја о напретку у спровођењу правне тековине ЕУ за 2023. годину, документа који приказује напредак постигнут у спровођењу пет акционих планова Транспортне заједнице и пружа увид у транспозицију релевантног законодавства ЕУ на основу извјештавања регионалних партнера.

На састанку се разговарало и о главним закључцима из Извјештаја за 2023. годину о развоју индикативног TEN-T проширења свеобухватне и основне мреже на западном Балкану.

Налази прве анализе жељезничких тржишта у региону, које је спровела Транспортна заједница, представљени су члановима Регионалног управног одбора. На дневном реду су били и извјештаји о техничкој помоћи регионалним партнерима и операционализацији Базе података/информационог система Транспортне опсерваторије западног Балкана (TODIS).

Управни одбор се осврнуо на тренутно стање и начин на који ће се Црна Гора и Сјеверна Македонија придружити Бази података Заједнице о саобраћајним незгодама на путевима у Европи (CARE), наглашавајући важност безбједности на путевима и прикупљања података о незгодама.

Концепт који је представљен током састанка услуге „112“ и e-Call нагласио је неопходност унапређења хитних служби и комуникације за транспортне системе у региону и убрзавање времена реаговања у хитним случајевима.

„Сјеверномакедонско предсједавање Транспортном заједницом одлично је почело састанком RSC-a, фокусирајући се на напредак постигнут у транспоновању правне тековине ЕУ на западном Балкану. Радујемо се занимљивим разговорима током министарског састанка, који ће се одржати у Скопљу у децембру 2023. године“, рекла је предсједница Одбора и државна савјетница Министарства за транспорт и комуникације Сјеверне Македоније Јасминка Киркова.

Директор Транспортне заједнице Матеј Закоњшек је похвалио посвећеност регионалних партнера и посматрача да унаприједе позитивну агенду, како у оквиру рада Транспортне заједнице тако и у другим регионалним иницијативама, као што је Берлински процес.

На састанку је потом резимирано стање сарадње са посматрачима, уз подстицање даљих напора у сарадњи у сектору транспорта широм региона.

APRIL 2024
Пон Уто Сри Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Вијести

 

Посљедње вијести

Форто и Lore: Уз војну покренути и цивилну сарадњу БиХ и Мериленда Форто и Lore: Уз војну покренути и цивилну сарадњу БиХ и Мериленда
Форто и Nishio: Вријеме је да се умјесто донација окренемо фондовима које користе развијене земље Форто и Nishio: Вријеме је да се умјесто донација окренемо фондовима које користе развијене земље
Министар Форто у посјети Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ Министар Форто у посјети Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ
Договорена сарадња са Хрватском у дигиталној трансформацији Договорена сарадња са Хрватском у дигиталној трансформацији