Analizom podataka do adekvatnih mjera za unapređenje stanja - uspostavljena regionalna Opservatorija sigurnosti cestovnog prometa

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru Prometne zajednice je 15. 5. 2023. godine, u saradnji sa regionalnim partnerima sa zapadnog Balkana, pokrenuta online platforma koja će doprinijeti donošenju funkcionalnijih odluka koje će spasiti živote, a na samom početku UN-ove sedmice globalne sigurnosti u prometu, koja se ove godine provodi od 15. do 22. maja u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Prikupljanje pravovremenih i objektivnih informacija koje učinkovito doprinose smanjenju nastradalih u prometnim nezgodama je primarni cilj Opservatorije za sigurnost cestovnog prometa zapadnog Balkana. Pokretanjem online platforme godišnji indikatori sigurnosti cestovnog prometa za zapadni Balkan su prvi put pristupačni na jednom mjestu. Ova platforma pruža objedinjene i dinamične podatke o sigurnosti cestovnog prometa. Korisnici mogu dobiti prilagođena rješenja u cilju postavljanja i praćenja regionalnih ciljeva sigurnosti cestovnog prometa i doprinijeti unapređenju i usklađivanju podataka.

Korisnici mogu pronaći odgovore na širok spektar pitanja poput onih o učinku sigurnosti cestovnog prometa u protekloj godini ili o tome koja je grupa korisnika puteva ranjivija i pogođenija u prometu: pješaci ili biciklisti. Podaci mogu biti prikazani i s rodnog aspekta ili kao statističko poređenje između članica zapadnog Balkana i država članica EU.

U osnovi ove platforme je proces prikupljanja podataka. Što se Bosne i Hercegovine tiče, postupak je uređen Pravilnikom o načinu prikupljanja i obradi statističkih podataka u prometnim nezgodama pa Ministarstvo koristi priliku zahvaliti se svim nadležnim organima u Bosni i Hercegovini na ažurnom dostavljanju podataka bez kojih se ovakav sistem ne bi mogao razviti niti koristiti. Također, zahvalnost dugujemo i naporima koje je uložio Sekretarijat Prometne zajednice kako bi ova platforma bila uspostavljena, funkcionalna i praktična za korištenje.

Platformi se može pristupiti preko sljedećeg linka: https://wbrso.transport-community.org/.

 

Galerije slika

FEBRUAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Gradimo digitalne ceste ka EU Gradimo digitalne ceste ka EU
Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH
Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU
10 miliona za javne servise, 4 za BHRT 10 miliona za javne servise, 4 za BHRT