Analizom podataka do adekvatnih mjera za unapređenje stanja - uspostavljena regionalna Opservatorija sigurnosti cestovnog prometa

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru Prometne zajednice je 15. 5. 2023. godine, u saradnji sa regionalnim partnerima sa zapadnog Balkana, pokrenuta online platforma koja će doprinijeti donošenju funkcionalnijih odluka koje će spasiti živote, a na samom početku UN-ove sedmice globalne sigurnosti u prometu, koja se ove godine provodi od 15. do 22. maja u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije.

Prikupljanje pravovremenih i objektivnih informacija koje učinkovito doprinose smanjenju nastradalih u prometnim nezgodama je primarni cilj Opservatorije za sigurnost cestovnog prometa zapadnog Balkana. Pokretanjem online platforme godišnji indikatori sigurnosti cestovnog prometa za zapadni Balkan su prvi put pristupačni na jednom mjestu. Ova platforma pruža objedinjene i dinamične podatke o sigurnosti cestovnog prometa. Korisnici mogu dobiti prilagođena rješenja u cilju postavljanja i praćenja regionalnih ciljeva sigurnosti cestovnog prometa i doprinijeti unapređenju i usklađivanju podataka.

Korisnici mogu pronaći odgovore na širok spektar pitanja poput onih o učinku sigurnosti cestovnog prometa u protekloj godini ili o tome koja je grupa korisnika puteva ranjivija i pogođenija u prometu: pješaci ili biciklisti. Podaci mogu biti prikazani i s rodnog aspekta ili kao statističko poređenje između članica zapadnog Balkana i država članica EU.

U osnovi ove platforme je proces prikupljanja podataka. Što se Bosne i Hercegovine tiče, postupak je uređen Pravilnikom o načinu prikupljanja i obradi statističkih podataka u prometnim nezgodama pa Ministarstvo koristi priliku zahvaliti se svim nadležnim organima u Bosni i Hercegovini na ažurnom dostavljanju podataka bez kojih se ovakav sistem ne bi mogao razviti niti koristiti. Također, zahvalnost dugujemo i naporima koje je uložio Sekretarijat Prometne zajednice kako bi ova platforma bila uspostavljena, funkcionalna i praktična za korištenje.

Platformi se može pristupiti preko sljedećeg linka: https://wbrso.transport-community.org/.

 

Galerije slika

MART 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije Kanton Sarajevo predvodi u procesu digitalizacije
Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu
Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH Bezrezervna podrška za projekte digitalizacije pošta u BiH
Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije Forto sa međunarodnim partnerima: Očekujem intenzivan angažman svih nivoa bh. vlasti u procesu digitalne transformacije