Dodjela ugovora o digitalizaciji odgađa se do odluke Suda BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini čekat će odluku Suda Bosne i Hercegovine po tužbi koju su MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo (u ime Konzorcija koji još čine: Roaming Networks d. o. o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d. d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija) uložile na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine od 31. 10. 2023. godine.

Navedenim zaključkom, Ured za razmatranje žalbi BiH odbacio je žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 18. 7. 2023. godine, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prijenos i emitiranje, kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banja Luka – Odašiljači i veze (OIV) Zagreb. Ured je ovakav zaključak donio zbog odustajanja od žalbe jednog od članova Konzorcija (UNIS telekomunikacije).

MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, su na navedeni zaključak Ureda podnijele tužbu Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražili odlaganje izvršenja Zaključka Ureda.

S obzirom na činjenicu da je ovaj projekat digitalizacije od javnog interesa i imajući u vidu veliku vrijednost nabavke, koja bez PDV-a iznosi 25,8 miliona KM, kao i to da je zakonski rok za rješavanje Suda BiH u ovim sporovima 60 dana, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH insistira na brzom odlučivanju Suda.

„Ne prejudicirajući odluku Suda BiH, ali u slučaju da Sud BiH poništi Zaključak Ureda, to bi vodilo ka zahtjevu za naknadu štete, što bi pored vrijednosti projekta digitalizacije značilo i višemilionski dodatni trošak za državni budžet. S obzirom na navedeno, evidentan je javni interes da sačekamo odluku Suda BiH prije potpisivanja ugovora za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini“, izjavio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

 

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije
Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH