Forto: Djeca u BiH zaslužuju najbolje!

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Uvezivanje svih škola na brzi internet preduvjet je digitalne transformacije u bh. obrazovanju i zato je projekat GIGA, koji predvode UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), od ključnog interesa ne samo u smislu uvezivanja nego i osiguranja kvalitetnog, sigurnog interneta u svim školama.

Poruka je ovo ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte koji je sa kolegama iz Ministarstva civilnih poslova BiH u Ženevi održao više sastanaka sa predstavnicima UNICEF-a, ITU-a i drugih međunarodnih delegacija te privatnog sektora o mogućnostima umrežavanja 500 osnovnih i srednjih bh. škola, čime bi se pristup internetu omogućio za više od 14.000 učenika.

„Međusektorska partnerstva i koordinirani napori su ključni za umrežavanje škola na internet. Vlasti Bosne i Hercegovine su već uspjele u mapiranju i pozicioniranju bh. osnovnih i srednjih, centralnih i područnih škola na globalnoj GIGA mapi, time prioritizirajući napredak u oblasti pristupa informacijama, mogućnostima i obrazovanju za svako dijete u Bosni i Hercegovini. UNICEF u BiH se raduje svjedočiti i podržati takve saveze i partnerstva u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju“, izjavila je Veronika Vashchenko, vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je zaključeno kako se na ovakvim primjerima i projektima praktično daje podrška procesu digitalne transformacije u obrazovanju, što korespondira sa prioritetima Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija.

Ministar Forto je najavio da će u cilju što brže i kvalitetnije provedbe GIGA projekta u Bosni i Hercegovini u njega aktivno biti uključeni telekom operatori i predstavnici privatnog sektora koji učestvovanjem u ovakvim projektima pokazuju društveno odgovoran pristup.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija