Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu je strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka“, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

„Krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH“, rekao je ministar Forto tokom sastanka koji je održan u State Departmentu u Washingtonu.

Specijalni izaslanik Escobar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije. Istaknuo je da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provođenja reformi neophodnih za nastavak evroatlantskih integracija.

Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabriciranjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje Zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čije je provođenje obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.

„Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama i među novim liderima Crne Gore, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a“, zaključio je specijalni američki izaslanik Escobar.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija