Forto: Izgradnja željezničke infrastrukture je prioritet

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ulaganje u željezničku infrastrukturu, odnosno izgradnja željezničkog koridora Vc kao i pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, prioritet je u radu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Doboju ministar Edin Forto na otvaranju Željezničkog samita koji je organiziran u saradnji sa Prometnom zajednicom.

Tokom Samita potpisani su Memorandumi o saradnji u okviru Prometne zajednice, između željezničkih kompanija i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Gruzije s ciljem uspostavljanja Regionalnog centra za izvrsnost u željeznici.

Ministar Forto je kao vid realizacije aktivnije saradnje sa akademskom zajednicom danas potpisao memorandume o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji sa dekanima saobraćajnih fakulteta univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu Amelom Kosovcem i Zoranom Ćurguzom.

Ministar Forto najavio je kako će nastojati da budući regionalni centar izvrsnost u željeznici bude u Bosni i Hercegovini, kao regionalnom željezničkom čvorištu i koji ima sve uvjete da bude i centar edukacije i saradnje.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek naglasio je kako je regionalna saradnja prioritet napretka te najavio još aktivniji angažman Prometne zajednice u sferi unaprjeđenja željezničkog saobraćaja u zemljama regiona, jer je modernizacija željezničke infrastrukture u regionu od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj i realizacije ciljeva zaštite okoliša.

 

 

FEBRUAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Gradimo digitalne ceste ka EU Gradimo digitalne ceste ka EU
Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH
Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU
10 miliona za javne servise, 4 za BHRT 10 miliona za javne servise, 4 za BHRT