Forto kod Viole: Uvođenje e-usluga i ukidanje roaminga su naši prioriteti

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto i generalni direktor Direktorata za tehnologiju i komunikaciju Europske komisije Roberto Viola danas su na sastanku u Briselu pozdravili uspješno okončane pregovore o pristupanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Europa, najavivši da će potpisivanje Sporazuma o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Digitalna Europa (2021-2027) biti organizirano do kraja ove ili na samom početku 2024. godine.

Bosna i Hercegovina je jedina od zemalja zapadnog Balkana koja nije pristupila programu Digitalna Europa. Ministar Forto je inicirao pristupanje Programu odmah po preuzimanju pozicije državnog ministra te su pregovori otvoreni i okončani u rekordno kratkom roku.

Ministar Forto je među prioritetima istaknuo inicijativu za ukidanje roaminga između Bosne i Hercegovine odnosno zemalja zapadnog Balkana i Europske unije. Zatražena je potpora da se proces potpunog ukidanja roaminga maksimalno ubrza kako bi građani osjetili konkretnu korist europskih integracija.

Generalni direktor Viola je istaknuo obvezu usvajanja zakona i strateških dokumenata koji bi omogućili ubrzanu integraciju i usklađivanje s legislativom EU, pri čemu se ističe obveza usklađivanja propisa BiH o elektroničom potpisu s EIDAS direktivom EU.

To bi omogućilo da Bosna i Hercegovina uhvati korak s Unijom u pristupu e-uslugama te usklađivanju s „Europskim novčanikom za digitalni identitet” kojim će se građani moći identificirati u javnim i privatnim uslugama na internetu i izvan njega, imati prikaz mobilne vozačke dozvole, odobravati online plaćanja, elektronički potpisivati dokumente i slično.

„Sva korist u vezi s digitalizacijom i ukidanjem roaminga može postati realnost samo ako prekinemo praksu političkih kalkulacija u procesu usklađivanja s EU propisima, pri čemu je prioritetno usvajanje novog zakona o elektroničkom potpisu, odnosno identifikaciji“, poručio je ministar Forto.

SVIBANJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Komesar Breton potpisao Sporazum o pristupanju BiH Digitalnoj Europi Komesar Breton potpisao Sporazum o pristupanju BiH Digitalnoj Europi
Forto: Bespapirno poslovanje je prvi korak ka digitalnoj transformaciji BiH Forto: Bespapirno poslovanje je prvi korak ka digitalnoj transformaciji BiH
Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji Nakon 16 godina bit će priznate bh. vozačke dozvole u Italiji
Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije