Форто код Виоле: Увођење е-услуга и укидање роминга су наши приоритети

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Државни министар комуникација и транспорта Един Форто и генерални директор Директората за технологију и комуникацију Европске комисије Роберто Виола данас су на састанку у Бриселу поздравили успјешно окончане преговоре о приступању Босне и Херцеговине програму Дигитална Европа, најавивши да ће потписивање Споразума о учешћу Босне и Херцеговине у програму Уније Дигитална Европа (2021-2027) бити организовано до краја ове или на самом почетку 2024. године.

Босна и Херцеговина је једина од земаља западног Балкана која није приступила програму Дигитална Европа. Министар Форто је иницирао приступање Програму одмах по преузимању позиције државног министра те су преговори отворени и окончани у рекордно кратком року.

Министар Форто је међу приоритетима истакао иницијативу за укидање роминга између Босне и Херцеговине односно земаља западног Балкана и Европске уније. Затражена је подршка да се процес потпуног укидања роминга максимално убрза како би грађани осјетили конкретну корист европских интеграција.

Генерални директор Виола је истакао обавезу усвајања закона и стратешких докумената који би омогућили убрзану интеграцију и усклађивање са легислативом ЕУ, при чему се истиче обавеза усклађивања прописа БиХ о електронском потпису са EIDAS директивом ЕУ.

То би омогућило да Босна и Херцеговина ухвати корак са Унијом у приступу е-услугама те усклађивању са „Европским новчаником за дигитални идентитет” којим ће се грађани моћи идентификовати у јавним и приватним услугама на интернету и ван њега, имати приказ мобилне возачке дозволе, одобравати онлајн плаћања, електронски потписивати документа и слично.

„Сва корист у вези са дигитализацијом и укидањем роминга може да постане реалност само ако прекинемо праксу политичких калкулација у процесу усклађивања са ЕУ прописима, при чему је приоритетно усвајање новог закона о електронском потпису, односно идентификацији“, поручио је министар Форто.

MAJ 2024
Пон Уто Сри Чет Пет Суб Нед
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Вијести

 

Посљедње вијести

Комесар Бретон потписао Споразум о приступању БиХ Дигиталној Европи Комесар Бретон потписао Споразум о приступању БиХ Дигиталној Европи
Форто: Беспапирно пословање је први корак ка дигиталној трансформацији БиХ Форто: Беспапирно пословање је први корак ка дигиталној трансформацији БиХ
Након 16 година биће признате бх. возачке дозволе у Италији Након 16 година биће признате бх. возачке дозволе у Италији
Форто: Развој пловног пута Саве је од круцијалног значаја за јачање економије Форто: Развој пловног пута Саве је од круцијалног значаја за јачање економије