Forto: Podrška Svjetske banke ključna za modernizaciju željeznice i obnovu ceste Sarajevo - Podgorica

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Modernizacija postojećih i izgradnja novih željezničkih pravaca te rekonstrukcija ceste Sarajevo - Podgorica preko Šćepan Polja dva su prioritetna projekta naše zemlje za koje je Svjetska banka iskazala veliki interes da učestvuje u njihovoj realizaciji.

Ovo je potvrđeno na današnjem sastanku delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom i potpredsjednicom Banke za Evropu i centralnu Aziju Antonellom Bassani.

Sastanak, kojem je prisustvovao i zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović, održan je u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Ministar Forto je istakao značaj podrške Svjetske banke i njenih članica grupacije u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji se ogledaju u značajnim iznosima bespovratnih grant sredstava koji, zajedno sa EU fondovima, dosežu i do 40 posto vrijednosti projekata.

Zajednički je zaključeno da se procedure odobravanja projekata moraju ubrzati kako Bosna i Hercegovina ne bi i u budućnosti plaćala penale za nepovlačenje odobrenih sredstava, a ministar Forto je pohvalio proaktivan i predan angažman rukovodstva predstavništva Svjetske banke u Sarajevu.

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije
Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH