Forto upisao brzu cestu Mostar - Široki Brijeg - Grude - Imotski u mrežu EU koridora

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto danas je sa još pet regionalnih ministara te predstavnicima Evropske komisije na Samitu o povezivanju u Budvi potpisao dokument o unapređenju mapa transevropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju najveći prioritet za sufinansiranje iz fondova EU i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar - Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina - Trebinje - Nikšić - Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Ministar Forto je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora pratiti trendove u regionu i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinansiranje dionice brze ceste Jajce - Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu - Pogoricu - Sarajevo - Unsko-sanski kanton sa Hrvatskom i Slovenijom. Projekat Jajce - Bihać bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja.

U svom izlaganju ministar Forto je uputio i poziv da se naredni Samit o povezivanju održi u Bosni i Hercegovini.

 

FEBRUAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Gradimo digitalne ceste ka EU Gradimo digitalne ceste ka EU
Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH
Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU
10 miliona za javne servise, 4 za BHRT 10 miliona za javne servise, 4 za BHRT