Forto: Više ne tražimo donacije nego ih dajemo

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Bosna i Hercegovina je postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje, korisnice pomoći Svjetske banke i Međunarodne donatorske asocijacije (IDA) do zemlje donatora IDA fonda što je postala u ovoj godini“, poručio je na današnjem sastanku Akihiko Nishio, potpredsjednik za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke, na sastanku sa delegacijom Bosne i Hercegovine predvođene ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom.

„Vrijeme je da promijenimo razmišljanje - prošlo je vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA. Danas smo mi država koja je sposobna podržati razvoj zemalja kojima je pomoć IDA fonda potrebna, baš kao što je nama bila u poslijeratnom periodu“, naveo je ministar Forto.

Sastanak je održan u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Tokom sastanka je kao jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata u BiH istaknuta obnova Starog mosta u Mostaru te najavljeno da će u julu naredne godine biti obilježeno 20 godina od njegove obnove i isto toliko godina uspješne saradnje BiH i Svjetske banke.

Nishio je naglasio da je Bosna i Hercegovina jedinstven primjer koji trebaju slijediti i druge zemlje jer je od donedavnog korisnika Fonda došla do statusa donatora pokazavši zrelost i spremnost da podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, značajnog i za proces evropskih integracija.

 

FEBRUAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Gradimo digitalne ceste ka EU Gradimo digitalne ceste ka EU
Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH
Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU
10 miliona za javne servise, 4 za BHRT 10 miliona za javne servise, 4 za BHRT