Forto: Više ne tražimo donacije nego ih dajemo

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Bosna i Hercegovina je postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje, korisnice pomoći Svjetske banke i Međunarodne donatorske asocijacije (IDA) do zemlje donatora IDA fonda što je postala u ovoj godini“, poručio je na današnjem sastanku Akihiko Nishio, potpredsjednik za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke, na sastanku sa delegacijom Bosne i Hercegovine predvođene ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom.

„Vrijeme je da promijenimo razmišljanje - prošlo je vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA. Danas smo mi država koja je sposobna podržati razvoj zemalja kojima je pomoć IDA fonda potrebna, baš kao što je nama bila u poslijeratnom periodu“, naveo je ministar Forto.

Sastanak je održan u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Tokom sastanka je kao jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata u BiH istaknuta obnova Starog mosta u Mostaru te najavljeno da će u julu naredne godine biti obilježeno 20 godina od njegove obnove i isto toliko godina uspješne saradnje BiH i Svjetske banke.

Nishio je naglasio da je Bosna i Hercegovina jedinstven primjer koji trebaju slijediti i druge zemlje jer je od donedavnog korisnika Fonda došla do statusa donatora pokazavši zrelost i spremnost da podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, značajnog i za proces evropskih integracija.

 

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija
Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama