Povezanost BiH sa regionom i Evropom mora biti prioritet

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Povezanost Bosne i Hercegovine s regionom, ali i svih nas s Evropom mora biti prioritet. Slobodan protok naših ljudi, robe i ideja zaustavit će iseljavanje i vratiti nadu u bolje sutra“, rekao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto nakon današnjeg sastanka u Beogradu s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goranom Vesićem, dodajući kako će dvije zemlje zajedno razgovarati s partnerima iz EU o finansiranju projekata.

Ministri su se složili da je jedan od bitnijih projekata između Bosne i Hercegovine i Srbije izgradnja pruge Sarajevo – Beograd koji je nastao kao zajednička inicijativa ministara dviju zemalja. Pruga će omogućiti daljnje jačanje privredne aktivnosti između Srbije i BiH.

Također, kada je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd, ministar Vesić je istakao da će dio autoceste Sremska Rača – Kuzmin biti završen do kraja godine.

Sagovornici su pojasnili da se trenutno radi i na rekonstrukciji mostova na Drini između Srbije i BiH.

Ministar Forto je naglasio kako je nakon prvog sastanka sa Vesićem iniciran razvoj digitalizacije prometnih dozvola.

„Poslovna zajednica koja se bavi prijevozom u regionu moći će digitalizirati sve što je potrebno kako bi se omogućio neometan prelazak preko granice“, naveo je Forto.

Na kraju je ministar Forto pozvao ministra Vesića 6. i 7. juna u Sarajevo da sa partnerima iz cijelog regiona i EU razgovaraju o projektima, pogotovo onima iz željezničkog sektora, a kada se očekuje i potpisivanje sporazuma o zajedničkom investiranju u željeznički koridor.

Galerije slika

JUNI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija
Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH Ministar Forto insistira na olakšicama za profesionalne vozače iz BiH
Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti Forto: Javni prijevoz je ključ zelene mobilnosti
Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama Učešće civilnog društva u infrastrukturnim projektima i prometnim politikama