Ministar Mitrović otvorio Treći socijalni forum o pitanjima u cestovnom prometu

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović otvorio je u Sarajevu 3. socijalni forum „Rješavanje socijalnih pitanja u cestovnom prometu“ koji organizira Stalni sekretarijat Prometne zajednice.

Ministar Mitrović je naglasio svoje zadovoljstvo što je Forum organiziran upravo u Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će to biti slučaj i sa nizom drugih aktivnosti i događaja koje Ministarstvo provodi u saradnji sa Prometnom zajednicom. Dodao je kako je dijalog o socijalnim pitanjima u prometu od ključnog značaja za nesmetano obavljanje prometnih operacija, a zdrav prometni sektor pokretač ekonomije svake zemlje.

„Opći cilj koji smo postavili pred sebe je imati zadovoljne putnike, vozače i radnike u prometnom sektoru. U tom smislu je usklađivanje socijalnih odredbi koje su na snazi u zemljama zapadnog Balkana sa onima na snazi u Evropskoj uniji naš prioritet“, naglasio je ministar Mitrović.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek je istakao nužnost poboljšanja radnih uvjeta u cjelokupnom prometnom sektoru.

„U cestovnom prometu moramo se fokusirati na tri komplementarna cilja: osiguranje adekvatne socijalne zaštite radnicima, garantiranje fer konkurencije među prijevoznicima i poboljšanje sigurnosti na cestama. Postizanje ovih ciljeva privući će mlade muškarce i žene da se bave ovom profesijom, što je izuzetno značajno s obzirom na nedostatak kvalificirane radne snage koji sektor cestovnog prometa trpi“, istakao je direktor Zakonjšek.

Forum je okupio predstavnike regionalnih partnera zemalja zapadnog Balkana, članica Evropske unije i međunarodnih organizacija, a na njemu se očekuje razmjena iskustava i dobrih praksi te pronalazak najboljeg načina za provođenje socijalnih propisa u zakonodavstva zemalja zapadnog Balkana u oblasti cestovnog prometa.

SEPTEMBAR 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Sloboda govora je sada važnija nego ikada Sloboda govora je sada važnija nego ikada
Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH zbog poskupljenja registracije vozila Forto zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH zbog poskupljenja registracije vozila
Moramo pojačati ulaganje u istraživanje i razvoj, za svaku uloženu KM vraćaju se 4 Moramo pojačati ulaganje u istraživanje i razvoj, za svaku uloženu KM vraćaju se 4
Kreće obnova mosta Brčko - Gunja Kreće obnova mosta Brčko - Gunja