Mostar može biti centar za certificiranje kontrolore leta cijelog regiona, ali i Evrope

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

„Prva generacija kontrolora zračnog prometa školuje se u Bosni i Hercegovini, njih 14 za oblasnu kontrolu letenja i 11 za prilazne kontrolore letenja. Vjerujem da Mostar može postati centar koji će certificirati kontrolore leta za cijeli region, ali i Evropu i nema razloga da budemo u zaostatku“, istakao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

Kako je naglasio direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Davorin Primorac, obukom kontrolora zračnog prometa u vlastitom aranžmanu BHANSA će imati potpunu kontrolu nad obrazovnim procesom te će ga moći prilagoditi svojim specifičnim potrebama i zahtjevima zrakoplovne industrije u BiH.

Naime, BHANSA je, u partnerstvu s vodećom danskom kompanijom Gate Aviation Training, specijaliziranom za upravljanje zračnim prometom, pokrenula prvi cjelokupni program obuke za kontrolore zračnog prometa, koji se u potpunosti provodi u Bosni i Hercegovini.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Gate Aviation Training Dirch Jans je rekao da u svijetu vlada velika potražnja za kontrolorima letenja i da je ovaj program prilika koja BiH otvara nove mogućnosti.

Galerije slika

FEBRUAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Gradimo digitalne ceste ka EU Gradimo digitalne ceste ka EU
Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH
Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU
10 miliona za javne servise, 4 za BHRT 10 miliona za javne servise, 4 za BHRT