Održan 21. sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak Regionalnog upravnog odbora Prometne zajednice, održan 18. oktobra, okupio je aktere sa zapadnog Balkana i Evropske unije kako bi razgovarali o prometnim politikama i srodnim projektima u jugoistočnoj Evropi.

Rasprave u okviru Regionalnog upravnog odbora započele su usvajanjem akcionih planova i izvještaja o napretku u provođenju pravne tečevine EU za 2023. godinu, dokumenta koji prikazuje napredak postignut u provođenju pet akcionih planova Prometne zajednice i pruža uvid u transpoziciju relevantnog zakonodavstva EU na osnovu izvještavanja regionalnih partnera.

Na sastanku se razgovaralo i o glavnim zaključcima iz Izvještaja za 2023. godinu o razvoju indikativnog TEN-T proširenja sveobuhvatne i osnovne mreže na zapadnom Balkanu.

Nalazi prve analize željezničkih tržišta u regionu, koje je provela Prometna zajednica, predstavljeni su članovima Regionalnog upravnog odbora. Na dnevnom redu su bili i izvještaji o tehničkoj pomoći regionalnim partnerima i operacionalizaciji Baze podataka/informacionog sistema Prometne opservatorije zapadnog Balkana (TODIS).

Upravni odbor se osvrnuo na trenutno stanje i način na koji će se Crna Gora i Sjeverna Makedonija pridružiti Bazi podataka Zajednice o prometnim nezgodama na putevima u Evropi (CARE), naglašavajući važnost sigurnosti na cestama i prikupljanja podataka o nezgodama.

Koncept koji je predstavljen tokom sastanka usluge „112“ i e-Call naglasio je neophodnost unapređenja hitnih službi i komunikacije za prometne sisteme u regionu i ubrzavanje vremena reagiranja u hitnim slučajevima.

„Sjevernomakedonsko predsjedavanje Prometnom zajednicom odlično je počelo sastankom RSC-a, fokusirajući se na napredak postignut u transponiranju pravne tečevine EU na zapadnom Balkanu. Radujemo se zanimljivim razgovorima tokom ministarskog sastanka, koji će se održati u Skoplju u decembru 2023. godine“, rekla je predsjednica Odbora i državna savjetnica Ministarstva za promet i komunikacije Sjeverne Makedonije Jasminka Kirkova.

Direktor Prometne zajednice Matej Zakonjšek je pohvalio posvećenost regionalnih partnera i posmatrača da unaprijede pozitivnu agendu, kako u okviru rada Prometne zajednice tako i u drugim regionalnim inicijativama, kao što je Berlinski proces.

Na sastanku je potom rezimirano stanje saradnje sa posmatračima, uz podsticanje daljnjih napora u saradnji u sektoru prometa širom regiona.

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije
Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH