Počeo najveći regionalni događaj u oblasti digitalne transformacije

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je 4. i 5. oktobra 2023. godine domaćin Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg regionalnog digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije, koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je rekao da je Samit rijetka prilika da se razgovara o budućnosti: „Na ovom samitu vas niko neće pitati gdje ste bili '91. kad je Tim Berners Lee izmislio World Wide Web. Teme su isključivo o našoj budućnosti“.

Tokom ceremonije otvaranja, glavna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu je naglasila da je Digitalni samit Zapadnog Balkana pokrenuo jednu novu kvalitativnu fazu regionalne saradnje u oblasti digitalizacije.

„Prije četiri godine smo na Digitalnom samitu pokrenuli proces smanjivanja cijena rominga između zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije. Od ove sedmice su smanjene cijene rominga između EU i regiona, dogovorene prošle godine u okviru Deklaracije o romingu potpisane na samitu EU i Zapadnog Balkana, i zvanično stupile na snagu“, istakla je Bregu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je u svom obraćanju naglasila da je Samit najbolja prilika da zajedno istražimo i oblikujemo budućnost regiona kroz digitalne tehnologije i ubrzanu transformaciju društva kojoj svjedočimo.

Dvodnevni Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana okupio je danas u Sarajevu visoke predstavnike vlada i ekonomija iz regiona, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija te digitalne integracije i transformacije.

 

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

U narednim danima potpisivanje sporazuma o raspodjeli sredstava sa računa EPBiH U narednim danima potpisivanje sporazuma o raspodjeli sredstava sa računa EPBiH
Multisektorska partnerstva – preduvjet i katalizator digitalne transformacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini Multisektorska partnerstva – preduvjet i katalizator digitalne transformacije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini
Zamjenik ministra Janjić na Samitu ITF-a Zamjenik ministra Janjić na Samitu ITF-a
Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. ekonomije a digitalna transformacija tek počinje Forto: Željeznice postaju žila kucavica bh. ekonomije a digitalna transformacija tek počinje