Počeo najveći regionalni događaj u oblasti digitalne transformacije

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je 4. i 5. oktobra 2023. godine domaćin Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg regionalnog digitalnog događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije, koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je rekao da je Samit rijetka prilika da se razgovara o budućnosti: „Na ovom samitu vas niko neće pitati gdje ste bili '91. kad je Tim Berners Lee izmislio World Wide Web. Teme su isključivo o našoj budućnosti“.

Tokom ceremonije otvaranja, glavna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu je naglasila da je Digitalni samit Zapadnog Balkana pokrenuo jednu novu kvalitativnu fazu regionalne saradnje u oblasti digitalizacije.

„Prije četiri godine smo na Digitalnom samitu pokrenuli proces smanjivanja cijena rominga između zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije. Od ove sedmice su smanjene cijene rominga između EU i regiona, dogovorene prošle godine u okviru Deklaracije o romingu potpisane na samitu EU i Zapadnog Balkana, i zvanično stupile na snagu“, istakla je Bregu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je u svom obraćanju naglasila da je Samit najbolja prilika da zajedno istražimo i oblikujemo budućnost regiona kroz digitalne tehnologije i ubrzanu transformaciju društva kojoj svjedočimo.

Dvodnevni Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana okupio je danas u Sarajevu visoke predstavnike vlada i ekonomija iz regiona, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija te digitalne integracije i transformacije.

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija