Približiti građane BiH susjedima na zapadnom Balkanu i EU

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Drugog dana svoje posjete Republici Srbiji, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto posjetio je Stalni sekretarijat Prometne zajednice gdje je sa direktorom Matejem Zakonjšekom razgovarao o reformi politika i infrastrukturnim projektima povezivanja te procesu revizije TEN-T mreže koja je na zapadnom Balkanu započeta prije godinu i po.

Kako je istaknuto, dijelovi TEN-T mreže u Bosni i Hercegovini se već koriste. To je dionica na Koridoru Vc i autocesta od Banje Luke prema Gradišci, čemu će se dodati i nova cestovna poveznica od Mostara prema hrvatskoj granici i Splitu. Također, željezničke veze Čapljina - Nikšić - Podgorica bit će priznate kao dio TEN-T sveobuhvatne željezničke mreže.

Sagovornici su se složili da će ovi projekti, zajedno sa trenutnim reformama, približiti građane Bosne i Hercegovine njenim susjedima na zapadnom Balkanu i EU.

Direktor Zakonjšek je istakao spremnost Sekretarijata da pomogne Bosni i Hercegovini u provedbi zakona koji se tiču prometa i rekao da na jesen očekuje objavu Izvještaja o napretku Akcionog plana Prometne zajednice.

Direktor Stalnog sekretarijata je pozvao ministra Fortu da učestvuje na ovogodišnjem Samitu o povezivanju koji Sekretarijat organizira sa CEFTA-om, a čiji će fokus biti na pitanjima koji se tiču održivog i efikasnog prometa i logistike, kao glavnog preduvjeta za privlačenje investicija i jačanje trgovine u regionu i sa EU.

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto održao sastanak sa Konzorcijem Forto održao sastanak sa Konzorcijem
Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa Građanima omogućena upotreba kvalificiranog digitalnog potpisa
Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA Saopćenje za javnost povodom upita i navoda o valjanosti i zakonitosti izdavanja elektronskog potpisa od strane ovjerioca IDDEEA
Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija Ministar Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija