Približiti građane BiH susjedima na zapadnom Balkanu i EU

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Drugog dana svoje posjete Republici Srbiji, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto posjetio je Stalni sekretarijat Prometne zajednice gdje je sa direktorom Matejem Zakonjšekom razgovarao o reformi politika i infrastrukturnim projektima povezivanja te procesu revizije TEN-T mreže koja je na zapadnom Balkanu započeta prije godinu i po.

Kako je istaknuto, dijelovi TEN-T mreže u Bosni i Hercegovini se već koriste. To je dionica na Koridoru Vc i autocesta od Banje Luke prema Gradišci, čemu će se dodati i nova cestovna poveznica od Mostara prema hrvatskoj granici i Splitu. Također, željezničke veze Čapljina - Nikšić - Podgorica bit će priznate kao dio TEN-T sveobuhvatne željezničke mreže.

Sagovornici su se složili da će ovi projekti, zajedno sa trenutnim reformama, približiti građane Bosne i Hercegovine njenim susjedima na zapadnom Balkanu i EU.

Direktor Zakonjšek je istakao spremnost Sekretarijata da pomogne Bosni i Hercegovini u provedbi zakona koji se tiču prometa i rekao da na jesen očekuje objavu Izvještaja o napretku Akcionog plana Prometne zajednice.

Direktor Stalnog sekretarijata je pozvao ministra Fortu da učestvuje na ovogodišnjem Samitu o povezivanju koji Sekretarijat organizira sa CEFTA-om, a čiji će fokus biti na pitanjima koji se tiču održivog i efikasnog prometa i logistike, kao glavnog preduvjeta za privlačenje investicija i jačanje trgovine u regionu i sa EU.

FEBRUAR 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Gradimo digitalne ceste ka EU Gradimo digitalne ceste ka EU
Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH Politički prioriteti za otvaranje pregovora sa EU - Zakon o sukobu interesa BiH i Zakon o sudovima BiH
Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU Bosna i Hercegovina spremna za pregovore sa EU
10 miliona za javne servise, 4 za BHRT 10 miliona za javne servise, 4 za BHRT