Saopćenje za javnost o udesu jedrilice 27. 9. 2023. godine u Bihaću

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Komisija za provođenje istrage uzroka zrakoplovne nesreće jedrilice tipa „Aleksander Schleicher” K8B, registarskih oznaka E7-1126, koja se dogodila 27. 9. 2023. godine u selu Zavalje na padini planine Plješevica kod Bihaća, Bosna i Hercegovina, imenovana rješenjem ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, završila je istragu i sačinila Završni izvještaj o nesreći koji je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva.

Cjelokupni postupak ispitivanja uzroka nesreće proveden je po međunarodnim standardima i procedurama (ICAO) te važećim propisima Bosne i Hercegovine.

Nesreća se dogodila prilikom izvođenja trenažnog leta u rejonu padine planine Plješevica. Let se izvodio danju, po pravilima vizuelnog letenja (VFR) i po vizuelnim meteorološkim uvjetima (VMC). Nakon uspješnog polijetanja u aviozaprezi sa letilišta „Golubić” i postizanja planirane visine, obavljeno je odvajanje od vučnog aviona i jedrilica je nastavila samostalan let. Nakon 8 do 10 km leta, jedrilica je iznad sela Zavalje, neplanirano i neuobičajeno za padinsko letenje na Plješevici, ušla u lijevu nisponsku spiralu i nakon nekoliko krugova nekontrolirano udarila u tlo. Prvi kontakt sa tlom jedrilica je ostvarila vrhom lijevog krila u lijevom zaokretu sa nagibom blizu 90 stepeni u odnosu na horizont. Od siline udarca pilot je smrtno stradao a jedrilica je potpuno uništena.

Na osnovu provedene istrage, uvida na licu mjesta, analize prikupljenih podataka o registraciji, održavanju i stanju jedrilice, obuci, iskustvu, važećim pilotskim dozvolama i ljekarskom uvjerenju pilota, kao i uvjeta i organizacije letanja na letilištu „Golubić” 27. 9. 2023. godine, izjava očevidaca, obdukcijskog nalaza vještaka medicinske struke te ostalih dokaza i raspoloživih  informacijama o nesreći, Komisija je u Završnom izvještaju zaključila da je osnovni uzrok nesreće:

gubitak kontrole nad upravljanjem jedrilicom, najvjerovatnije uslijed iznenadnog gubitka svijesti pilota uslijed zdravstvenog poremećaja, što je uvelo jedrilicu u lijevu nekontroliranu nisponsku spiralu.

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije Forto: Razvoj plovnog puta Save je od krucijalnog značaja za jačanje ekonomije
Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva Ministar Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva
Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal Digitalizacija poštanskog sektora kroz zajednički web-portal
Iskustva regiona treba prenijeti na BiH Iskustva regiona treba prenijeti na BiH